Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Záchranný plán je pre Grékov záväzný

Grécky parlament
Grécky parlament (Zdroj: SITA)

CANNES - Grécko musí dodržať podmienky záchranného balíka, na ktorom sa dohodli lídri členských krajín eurozóny na minulotýždňovom summite v Bruseli, a "predovšetkým" pokračovať v plnení programu Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso to uviedli vo štvrtkovom spoločnom vyhlásení, ktoré vydali v rámci summitu skupiny G20 v Cannes na francúzskej riviére. Za uvedených okolností je podľa nich eurozóna "pripravená pokračovať v podpore Grécka", podmienky však "musia byť nad slnko jasné".

Grécky premiér Geógios Papandréou začiatkom týždňa vyvolal rozruch na svetových trhoch, keď oznámil, že o osude najnovšieho záchranného plánu v podobe riadeného bankrotu krajiny, odpísania polovice jej dlhu a ďalších opatrení nechá rozhodnúť občanov v referende. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová následne varovali Grékov, že nedostanú žiadnu ďalšiu finančnú pomoc, kým dohoda z Bruselu nebude schválená. Papandréou vo štvrtok pripustil, že referendum nebude potrebné, ak bude mať záchranný plán dostatočne širokú podporu v parlamente.

Ten by mal o ňom rozhodovať v piatok neskoro večer, pričom bude taktiež hlasovať o vyslovení dôvery Papandréouovej vláde. Výsledok je neistý vzhľadom na skutočnosť, že vláda sa bude musieť spoliehať na hlasy s radov opozície. Papandréou vo štvrtok priznal, že ak jeho krajina podmienky ďalšej pomoci neprijme, bude musieť vystúpiť z eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu