Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Grécka vláda padá: Pred hlasovaním o dôvere stratila väčšinu

Geórgios Papandreou
Geórgios Papandreou (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Dvaja grécki poslanci vládnej socialistickej strany uviedli, že sa zdržia hlasovania pri piatkovom vyslovovaní dôvery vláde, čím ju pripravili o jej parlamentnú väčšinu. Informovala o tom štátna televízia NET. Dôvodom je nesúhlas poslancov s plánovaným referendom. Vláda Geórgiosa Papandréoua tak v 300-člennom zhromaždení disponuje de facto už len 150 hlasmi.

Napriek tomu by mohla v hlasovaní obstáť, závisieť to však bude od toho, koľko poslancov sa na ňom zúčastní. Papandréou v reakcii na stratu parlamentnej väčšiny zvolal vo štvrtok mimoriadne zasadnutie vlády.

Proti uskutočneniu referenda o zotrvaní v eurozóne sa vyslovili už aj dvaja ministri Papandréouovej vlády. Podľa šéfa rezortu financií Evangelosa Venizelosa je euro historický výdobytok Grékov, ktorý by nemal byť spochybňovaný a nemal by byť závislý od referenda. Minister financií sa tak vyjadril po návrate z rokovaní zástupcov krajín G20 v Cannes. Podporil ho aj minister rozvoja Michalis Chrysohoidis, podľa ktorého by namiesto ľudí mal o nepopulárnom záchrannom pláne hlasovať parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu