Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ako z mafiánskeho filmu: Banky na summite v Bruseli mali vydierať!

Zľava doprava: Petr Nečas, Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy a Borut Pahor
Zľava doprava: Petr Nečas, Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy a Borut Pahor

BERLÍN - Najlepšie mafiánske filmy pripomína spôsob, akým banky na nočnom summite eurozóny v Bruseli pristúpili na požiadavku politikov, aby odpísali 50 percent dlhov Grécka. Vo svojom komentári to dnes napísal server ekonomického denníka Financial Times Deutschland. Ako v gangsterkách podľa neho dostali súkromní investori ponuku, ktorá sa nedala odmietnuť.

Podľa ftd.de sa na vrcholných schôdzkach únie zriedkakedy koná tak tvrdo, ako tomu bolo v prípade posledného bruselského summitu. Bankový sektor na ňom podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dostal "jedinú ponuku" - dobrovoľne zoškrtať polovicu pohľadávok voči Grécku.

"Bola to ako v najkrajšom mafiánskom filme ponuka, ktorú nemožno odmietnuť. Inak by (politici) pristúpili k vynútenému škrtnutí dlhov," usudzuje komentátor.

"Po polnoci sa Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker a ďalší náhle postavili do dverí a povedali, že ak neurobia tento krok dobrovoľne, budú k nemu donútení," opisuje možný priebeh vyjednávania.

Otvorene pritom konštatuje, že voči bankám išlo o vydieranie. "Táto obchodná prax im ale asi nie je úplne neznáma," dodáva redaktor jedným dychom. "Politik aj daňový poplatník s tým dokáže dobre žiť, všetci investori sa ale budú samozrejme pýtať, či nebude čoskoro nariadený 'dobrovoľný odpis dlhov' aj pre ďalšie krajiny," uzatvára ftd.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu