Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obchod roka: J&T vstúpila do Poštovej banky za 120 miliónov eur!

Tkáč a Jakabovič kúpili novú hračku
Tkáč a Jakabovič kúpili novú hračku

BRATISLAVA – Pred vypuknutím druhej vlny krízy posilňuje Poštová banka svoju pozíciu novým akcionárom. Je ním finančná skupina J&T, ktorá od jediného akcionára Istrokapitálu Mária Hoffmanna odkúpila 10 percentný podiel. Banku však predtým čakajú opatrenia súvisiace so záchranným balíčkom ESFS.

Podľa zákulisných informácií sa cena za desaťpercentný podiel pohybovala okolo 120 miliónov eur. Hoffmann nedávno priznal, že si banku cení na sumu okolo 1,2 miliardy eur. „Poštová banka je dlhé roky v silnej pozornosti konkurencie a ponuky, ktoré dostávam, sú dôkazom toho, že už dnes patrí ku kľúčovým hráčom na trhu. Mojím cieľom vždy bolo a je banku rozvíjať. Preto som sa po dôkladnom zvážení rozhodol ponuku J&T prijať a vytvoriť tak príležitosť dostať banku už v blízkej dobe medzi prvých päť najsilnejších bankových domov,“ reagoval Hoffmann. Spojenie Istrokapitálu a skupiny J&T je podľa neho prvým krokom napĺňania dlhodobého strategického partnerstva. Záujmom J&T je zvyšovať svoj podiel v banke na základe ďalších vzájomných rokovaní. Podpredseda predstavenstva J&T FINANCE GROUP Patrik Tkáč tvrdí, že spojenie Istrokapitálu a J&T povedie ku konsolidácii finančného trhu v Slovenskej a Českej republike. „Poštová banka si takto ešte viac upevní svoju stabilitu, ktorú považujeme za kľúčový predpoklad pokračovania v doterajšom dynamickom raste. Kroky sú tiež dôkazom sily akcionárov banky a  ich schopnosti vysporiadať sa bez vonkajšej pomoci aj s obdobím finančnej a hospodárskej krízy, čo už koniec-koncov banka preukázala aj  v krízovom roku 2009, kedy zvýšila svoj hospodársky výsledok o 143 %, zatiaľ čo väčšine slovenského bankového sektora dominoval prepad ziskov,“ reagoval Marek Tarda, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Poštovej banky.

Majoritný akcionár spolu s vedením Poštovej banky sa ešte pred vstupom nového akcionára rozhodli prijať kroky, ktorých cieľom je vytvoriť dostatočné rezervy potrebné na plnenie požiadaviek eurozóny a taktiež na ochranu klientov banky pred budúcimi možnými neistotami na finančných trhoch. Banka vytvorí rezervy a získa ďalšie vlastné zdroje, a to v celkovej hodnote 250 mil. eur prostredníctvom:

 

  • zvýšenia základného imania banky o 50 miliónov eur na hodnotu 132 miliónov eur na decembrovom mimoriadnom Valnom zhromaždení Poštovej banky,
  • alokáciou hospodárskeho výsledku za rok 2011 v očakávanej výške cca 90 miliónov eur do rezerv banky,
  • prijatím zdrojov vo výške cca 110 miliónov eur od majoritného akcionára vo forme nástrojov finančného zabezpečenia.

Poštová banka vznikla v decembri 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Má viac ako 800.000 klientov, jej obchodnú sieť tvorí 40 pobočiek a služby poskytuje aj na približne 1500 poštách po celom Slovensku. Hlavným akcionárom banky s podielom 94 % je Istrokapital SE.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu