Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Eurozóna pre nás nie je bezpečná, tvrdí poľský minister

Jacek Rostowski
Jacek Rostowski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Eurozóna stále nie je pre Poľsko bezpečná, a to aj napriek tohtotýždňovej dohode lídrov EÚ, ktorá má pomôcť prekonať dlhovú krízu. Povedal to poľský minister financií Jacek Rostowski. Zároveň dodal, že potrvá niekoľko rokov, kým Varšava stanoví nový dátum pre vstup. Globálna finančná kríza, ktorá sa začala v roku 2008, narušila pôvodný plán Poľska prijať euro v roku 2012, hoci Varšava tvrdí, že zavedenie spoločnej európskej meny zostáva aj naďalej strategickým cieľom.

"Myslím si, že eurozóna stále zápasí s veľmi hlboko zakorenenými štrukturálnymi problémami," povedal Rostowski a ako príklad uviedol, že Európska centrálna banka má iba obmedzený mandát pri pomoci problémovým krajinám eurozóny. "V tejto chvíli neočakávam, že by sa to rýchlo zmenilo," povedal a dodal, že eurozóna vytvorila záchranné mechanizmy a situácia sa sčasti stabilizovala, zmeny však podľa neho potrvajú niekoľko rokov.

Summit EÚ priniesol zhodu na kľúčových opatreniach, ktoré majú utlmiť dlhovú krízu v eurozóne. Najdôležitejším výsledkom rokovaní, ktoré trvali do skorých ranných hodín, je súhlas bánk s odpísaním polovice dlhov Grécka, čo by malo znížiť celkový dlh krajiny o zhruba 100 miliárd eur. Kapacita záchranného fondu eurozóny (EFSF) má s využitím takzvaného pákového efektu vzrásť zo súčasných 440 milárd na jeden bilión eur. Lídri eurozóny sa ďalej dohodli, že banky budú musieť posilniť svoj kapitál. Fond finančnej stability si ponechá rezervu 250 až 275 miliárd eur na programy pre Grécko, Írsko a Portugalsko. Štvornásobné zvýšenie dostupných zdrojov má následne zabezpečiť kombinácia nákupov nových dlhopisov problémových krajín prostredníctvom účelovo zriadenej investičnej spoločnosti a programu čiastočného poistenia nových dlhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu