Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Neskutočný podvod: Chlapec (14) obral ľudí o tisíce, banky mu otvorili účet!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

SYDNEY - Štyri veľké austrálske banky sa rozhodla zažalovať austrálska matka za to, akú úlohu zohrali pri internetových podvodoch odhadovaných na 200-tisíc dolárov, ktorých sa dopustil jej maloletý syn. Ako napísal denník The Sydney Morning Herald, žena z pobrežia Nového Južného Walesu požaduje náhradu škody a ospravedlnenie od bánk Commonwealth Bank, ANZ, Westpac a NAB za "nehorázne správanie", keď jej synovi otvorili účty a vydali kreditné karty "bez rozumného preverenia".

V roku 2007 jej vtedy ešte len štrnásťročný syn začal predávať cez internetový aukčný server eBay fiktívne produkty, predovšetkým laptopy, mobilné telefóny a hodinky. V jednej fáze mu tieto podvody vynášali až 6000 dolárov denne.

Do tej doby zakríknutý a neistý chlapec potom začal žiť snový život celebrity, prenajal si strešný byt s výhľadom na prístav v Sydney za 4300 dolárov na noc, na pláž jazdil limuzínou a po Austrálii lietal lietadlom za kamarátmi, pre ktorých usporiadal luxusné večierky.

Keď jeho matka, ktorej meno správy z právnych dôvodov neuvádzajú, na jeho podvod prišla, opakovane vraj varovala banky, že ich účtami pretekajú peniaze získané nelegálne. Ale banky jej tvrdenie buď ignorovali, alebo odmietali o záležitosti diskutovať s odvolaním sa na ochranu súkromia.

"Je to šikovný chlapec, ktorý prišiel na to, ako oklamať systém a vyžmýkať z neho, čo to dá," povedala žena austrálskym novinám. "Ako jeho matka a zákonný zástupca som prosila banky, aby mu prestali otvárať účty a vydávať kreditné karty, ale nikdy som sa nikam nedostala kvôli zákonu na ochranu súkromia," dodala.

Prvé podozrenie vraj začala mať pred štyrmi rokmi, keď jej syn začal nesmierne utrácať. "Našla som knihu záznamov s transakciami za tisíce dolárov so zákazníkmi na eBay; všetci posielali peniaze na jeho účty za neexistujúce laptopy, mobily a hodinky," dodala.

Teraz devätnásťročný chlapec si ľahko otvoril sériu bankových účtov potom, čo si založil prvý u Commonwealth Bank s pomocou podvodu: Do banky prišiel s rodným listom a kamarátom starším ako osemnásť rokov, ktorý vyhlásil, že je jeho zákonný zástupca. "Akonáhle mal prvý účet, ľahko získal šekové a úverové účty u mnohých ďalších finančných inštitúcií vrátane Westpac, Bank of Queensland, ANZ, Credit Union Australia či Hume Building Society," uviedla jeho matka.

Polícia na neho nakoniec prišla s pomocou IP adresy školského počítača, z ktorej bola uskutočnená väčšina fiktívnych predajov. Medzitým ale tínedžer prišiel na ďalší podvod. "Začal na svoje debetné karty ukladať malé sumy peňazí nasledované veľkými výbermi," povedala jeho matka. "Diera v systéme umožňuje prečerpať 1500 dolárov, než účet zablokujú. Ale o to sa nestaral. Akonáhle mu zablokovali jednu, už si zakladal inú. Stala sa z toho pre neho závislosť."

Získané peniaze mu pomáhali žiť si ako playboy, nakupovať výrobky svetových značiek, oblečenie Versace a Prada, alebo batožinu Louis Vuitton. "Ja som bola zúfalá matka samoživiteľka dvoch detí snažiaca sa mať čo k jedlu a on prišiel z večere v najluxusnejšej reštaurácii a v plastikovej krabičke mi priniesol zvyšky," dodala.

Počas uplynulých štyroch rokov syna neochotne odovzdala pätnásťkrát do rúk polície, čo mu vynieslo opakované pobyty v nápravnom centre pre maloletých. Osemnáste i devätnáste narodeniny strávil vo väznici pre dospelých, pretože porušil podmienku.

Pod týmto zovňajškom ale podľa nej je "neistý chlapec snažiaci sa urobiť dojem". "Akonáhle sa z neho stal 'pán Obľúbený', bolo jeho najväčšou obavou, že ho jeho 'kamaráti' opustia, ak zdroj jeho financií vyschne. Dnes sú samozrejme skoro všetci títo takzvaní kamaráti preč, pretože to boli len Príživníci. Zničilo ho to," dodala.

Súd má jej žalobu prerokovávať budúci mesiac. Peniaze na právnika nemá, a tak sa bude musieť hájiť sama, ak sa jej prípadu neujme nejaký obhajcu pro bono - pre blaho verejnej veci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu