Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Knoxová je voľná: Tieto fakty dostali odsúdenú vrahyňu na slobodu!

Amanda Knoxová na tlačovej konferencii po návrate do rodného Seattlu Zobraziť galériu (3)
Amanda Knoxová na tlačovej konferencii po návrate do rodného Seattlu

PRAHA - Príbeh Amandy Knoxovej v súčasnosti zamestnáva médiá po celom svete. Mladú Američanku najprv v Taliansku za vraždu jej spolubývajúcej Meredith Kercherovej odsúdili na 26 rokov. Tú mala spolu s komplicmi ubodať v roku 2007. Teraz je však odsúdená vrahyňa voľná. Investigatívny novinár Graham Johnson zostavil 10 faktorov, ktoré viedli k jej prepusteniu. Toto sú oni:

1. Pochybenie vyšetrovateľov:

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Američanka Amanda Knoxová mohla včera vrátiť domov z talianskeho väzenia, bola mnohonásobné pochybenie vyšetrovateľov na mieste činu. Ako Johnson pripomenul, policajti v niekoľkých prípadoch kontaminovali vzorky zozbierané z izby, kde bola Britka Meredith Kercherová zavraždená.

 

2. Dôvodné pochybnosti:

Mnohé stopy DNA navyše prišli odobrať až 46 dní po spáchaní zločinu, takže bolo veľmi ťažké určiť ich pôvod. V prospech Knoxovej rozhodlo to, že sudcovia začali mať vďaka jej právnikom dôvodné pochybnosti o úrovni testovania dôkazného materiálu. Išlo predovšetkým o zapínací patent na podprsenke Kercherovej, na ktorom sa údajne objavili stopy DNA Raffaela Sollecita, Amandinho bývalého priateľa a podľa žalobcov aj spolupáchateľa, a nôž, ktorým bola obeť ubodaná. Prokuratúra tvrdila, že sa na rukoväti našlo DNA Knoxovej a na ostrí DNA jej mŕtvej spolubývajúcej. Nakoniec však obhajoba dokázala, že množstvo vzoriek na ostrí bolo príliš malé na to, aby sa dalo skúmať. Potvrdilo to napokon aj nestranné preskúmanie.

 

3. Nedostatok dôkazov:

Zanedbať sa nedal ani nedostatok dôkazov voči dvojici obvinených. Nepodarilo sa preukázať najmä to, že Knoxová a Sollecito sa v dobe vraždy skutočne nachádzali v miestnosti. Rudy Guédé, ktorý je v tejto chvíli najpravdepodobnejším vrahom, síce vypovedal, že v izbe počul Amandin hlas, ale nie, že ju videl.

 

4. Motív:

Chýba aj pádny motív. Žalobca síce zaryto trval na svojom, že išlo o "sexuálne hrátky, ktoré sa zvrhli". To sa ale ukázalo ako málo presvedčivé, rovnako ako zabitie kvôli peniazom.

 

5. Svedkovia:

Obžaloba nepredviedla dôveryhodných svedkov. Antonio Curatolo, ktorý vypovedal, že zazrel podozrivo sa správajúcu Knoxovú v inkriminovaný okamih neďaleko miesta vraždy, je bezdomovec závislý na heroíne.

 

6. Charakter Knoxovej:

Podľa Johnsona je nesporné, že svoju úlohu v prípade zohral charakter Knoxovej. Ako jej protivníci, tak imnohí novinári sa ju snažili až prehnane démonizovať - opisovali ju ako promiskuitnú a zdôrazňovali jej "čudné správanie" poča súdnych pojednávaní. To sa však nakoniecukázalo ako kontraproduktívne.

 

7. Rodina a priatelia:

Veľkou oporou boli pre obvinenú jej najbližší - rodina a priatelia. Tí na svoju stranu dokázali získať zástupy stúpencov a presvedčiť ich o Amandinej nevine.

 

8. PR špecialisti:

K oslobodeniu Knoxovej podľa Johnsona prispeli aj odborníci v oblasti public relation. Tí neustále dokola opakovali, že sa z toho Amanda dostane, až nakazil aj prevažne skeptické talianske médiá.

 

9. Odvolacie súdy:

Taliansky súdny systém je v prípade odvolacích súdov podľa mnohých právnikov oveľa zhovievavejší k obvineným než v iných krajinách sveta.

 

10. Priaznivá politická klíma:

Právnikom Knoxovej stačilo iba spochybniť nakladanie s dôkazmi DNA, aby zničili celú konštrukciu prípadu, ktorú predniesla obžaloba. To všetko podporilo aj priaznivá politická klíma. Premiér Silvio Berlusconi je už dlhší čas "na nože" so systémom nezávislých sudcov v krajine. Akékoľvek ich pochybenia mu preto padne vhod.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu