Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Požiar na ostrove Brač sa ďalej šíri, posilňuje ho vietor

Požiar na ostrove Brač Zobraziť galériu (2)
Požiar na ostrove Brač

ZÁHREB - Veľký požiar porastu, ktorý vo štvrtok vypukol na chorvátskom ostrove Brač, sa ďalej šíri a zničil už cez 4000 hektárov trávy, kríkov, borovíc a olivovníkov.

Hasičom sa cez veľké nasadenie nedarí živel zvládnuť, pretože ho vo vyschnutom poraste podporuje silný vietor. Obete na životoch zatiaľ nie sú, zahynulo už ale stádo oviec, informovala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na chorvátske úrady.

"Plne úspešní sme zatiaľ boli len v ochrane obyvateľov. V piatok jeden z hasičov zachránil na poslednú chvíľu muža, ktorý sa pokúšal vyhnať svoje stádo oviec z ohrozenej oblasti," povedal veliteľ hasičského zásahu na Brači Tomislav Vuko. Ovce sa ale zachrániť nepodarilo.

S ohnivým živlom bojuje na Brači 300 hasičov a záchranárov s množstvom techniky. Nasadené sú aj lietadlá a vrtuľníky, ktoré zhadzujú do ohňa vodu naberanú v mori. Silný vietor ale zatiaľ marí všetky snahy o lokalizáciu požiaru. Veľké mračná dymu z požiaru sú vidieť aj v Splite, ktorý leží na pevnine oproti Braču.

Chorvátske úrady počas piatku z ostrova evakuovali  230 zahraničných turistov. Miestne médiá tvrdia, že oheň spôsobili práve neopatrní turisti, keď si pripravovali jedlo na ražni. O národnosti údajných pôvodcov ohňa však nehovoria nič.

Od začiatku júla prekračujú teploty v Chorvátsku 30 stupňov Celzia. V niektorých oblastiach teplomery cez deň ukázali až 45 stupňov. Nie je to nezvyčajné, porasty však v takých podmienkach vysychajú a stávajú sa ľahko zápalnými.

Ostrov Brač patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám na chorvátskom pobreží.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu