Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Dalmácii vypukli lesné požiare, Slováci neohrození

Požiar na ostrove Brač Zobraziť galériu (2)
Požiar na ostrove Brač

ZÁHREB - Požiar zachvátil vo štvrtok večer píniové lesy na juhozápade chorvátskeho ostrova Brač a tamojšie úrady pred ním evakuovali vyše 200 ľudí. Dym z týchto miest vietor hnal smerom k Splitu a ostrovu Hvar.

Štátna záchranná služba uviedla, že s ohňom, ktorý zasiahol už vyše 930 hektárov lesných porastov a poľnohospodárskej pôdy, bojovali na ostrove Brač celú noc desiatky požiarnikov. Na pomoc boli privolané aj požiarne jednotky zo Splitu, Zadaru, Makarskej, Selca, Omiše, Trogiru, Supetaru a Bolu, dnes sa k nim pripojilo tiež 25 hasičov z Dubrovníka a Ploče. Hasiť pomáhal vrtuľník, z mora hasičská loď Florian a remorkér Brodospasa. Turistov a obyvateľov ohrozenej oblasti evakuovali do iných častí ostrova. Ako prvú evakuovali dedinu Bobovišča.

Ako pre TASR povedala vedúca tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí SR Petra Greksová, slovenský konzulárny úrad v Splite situáciu sleduje, ale zatiaľ nemá informácie, že by medzi evakuovanými turistami boli občania SR. Nikto zastupiteľský úrad SR zatiaľ v tejto súvislosti nekontaktoval, dodala Greksová.

Chorvátsko, rovnako ako zvyšok Balkánu a väčšina strednej a východnej Európy, čelí vlne horúčav s dennými teplotami dosahujúcimi v niektorých oblastiach až 45 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu