Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Plamene na Brači zachvátili už 4 tisíc hektárov!

Požiar na ostrove Brač
Požiar na ostrove Brač (Zdroj: YouTube)

SPLIT - Už tretí deň pokračuje boj rádovo stoviek chorvátskych hasičov s požiarom na jadranskom ostrove Brač. Plamene, ktoré tam vo štvrtok večer zachvátili píniové lesy, sa medzičasom rozšírili na územie o rozlohe asi 4 tisíc hektárov, informovali dnes oficiálne chorvátske zdroje.

V noci nadnes sa na boji s plameňmi podieľalo viac ako 250 hasičov a 60 vozidiel, k nim sa predpoludním pripojilo ďalších 50 kolegov.
      
Na hasení plameňov stále participujú aj posádky desiatich hasiacich lietadiel a vrtuľníkov, ako aj viacerých lodí. Hustý dym však dnes umožnil iba nasadenie dvoch lietadiel a dvoch helikoptér.
      
Ešte v noci na piatok preventívne evakuovali asi 250 ľudí, väčšinou turistov, avšak hasičom sa aj naďalej darí chrániť pred plameňmi obývané lokality na ostrove. K zraneniam na Brači doteraz nedošlo.
     
Ako uviedla v piatok vedúca tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí SR Petra Greksová, slovenský konzulárny úrad v Splite situáciu sleduje, ale zatiaľ nemá informácie, že by medzi evakuovanými turistami boli občania SR. Nikto zastupiteľský úrad SR zatiaľ v tejto súvislosti nekontaktoval, dodala Greksová.
      
Internetové vydanie periodika Večejnji list píše o najväčšom požiari v oblasti za uplynulé desaťročia, ktorý majú podľa názoru miestnych obyvateľov na svedomí nepozorní turisti. Požiar údajne vypukol v oblasti, v ktorej predtým návštevníci ostrova piekli mäso.
      
Chorvátsko, rovnako ako zvyšok Balkánu a väčšina strednej a východnej Európy, čelí vlne horúčav s dennými teplotami dosahujúcimi v niektorých oblastiach až 45 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu