Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ICC: Zatykač na Kaddáfího a dvoch jeho spolupracovníkov!

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) dnes vydal zatykač na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a dvoch jeho najbližších spolupracovníkov. Zatykač vydali na Kaddáfího (69), na jeho syna Sajfa al-Isláma (39) a šéfa spravodajskej služby Abdalláha as-Sanúsího (62) , ktorým pripisujú zločiny proti ľudskosti spáchané pri pokuse o potlačenie ľudového povstania. Podľa súdu sú spolupáchateľmi útokov proti líbyjským civilistom.

Rozhodnutie prečítala botswanská sudkyňa Sanji Mmasenono Monagengová.

Hlavný žalobca tribunálu so sídlom v Haagu Luis Moreno-Ocampo v nedeľu vydal vyhlásenie, podľa ktorého je zadržanie Kaddáfího potrebné v záujme zastavenia páchania vojnových zločinov a ochrany civilistov v Líbyi. Ide už o druhý prípad, keď ICC vydal zatykač na najvyššieho predstaviteľa krajiny. Prvým z nich je sudánsky prezident Umar al-Bašír, ktorého chce Moreno-Ocampo stíhať v súvislosti s konfliktom v Dárfúre. Napriek zatykaču z marca 2009 je však al-Bašír stále na slobode.

Žalobca vo svojej žiadosti tvrdí, že Kaddáfí je osobne zodpovedný za plánovanie a uskutočnenie rozsiahlych a systematických útokov proti civilistov, demonštrantom a disidentom. Podľa Morena-Ocampa Kaddáfího sily v rámci plnenia príkazov útočili na civilistov v ich domovoch, strieľali do demonštrantov, bombardovali pohrebné sprievody a rozmiestňovali ostreľovačov pri mešitách. Pri zásahoch zomreli tisíce ľudí. Najmenej 650 000 osôb ušlo z krajiny a ďalších vyše 240 tisíc opustilo domovy v rámci Líbye.

 

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/JnykwEaN-pU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu