Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Okolím Kaddáfího rezidencie sa opäť ozývali výbuchy

Výbuch zaznel aj neďaleko hotela
Výbuch zaznel aj neďaleko hotela (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Časťou líbyjského hlavného mesta Tripolis, kde sa nachádza rezidencia vodcu Muammara Kaddáfího, v stredu večer otriasli dva silné výbuchy. Ako informoval tamojší spravodajca tlačovej agentúry AFP, prvú explóziu bolo v centre Tripolisu počuť okolo 22:00 miestneho času (SELČ) a o 15 minút neskôr nasledoval silnejší výbuch neďaleko hotela, kde sú ubytovaní zahraniční novinári.

Hovorca Kaddáfího vlády Mússa Ibráhím uviedol, že lietadlá operujúce pod velením Severoatlantickej aliancie v stredu zhodili na hlavné mesto viac ako 60 bômb, ktoré po sebe zanechali 31 mŕtvych a desiatky zranených. Okrem rezidencie vodcu v širšom centre bola podľa neho terčom bombardovania aj cesta vedúca na letisko ležiace južne od mesta.

Zahraničné sily podieľajúce sa na intervencii proti Kaddáfího režimu pravidelne útočia na vládny komplex Báb al-Azízíja, kde sa nachádza jeho rezidencia, a väčšina tamojších budov je už zrovnaná so zemou.

Budúcnosť Líbye po očakávanom páde Kaddáfího je témou rokovania takzvanej Kontaktnej skupiny pre Líbyu, ktorej členovia sa stretnú vo štvrtok v metropole Spojených arabských emirátov. Okrem iného by mala v Abú Zabí vzniknúť dohoda o podpornom fonde dotovanom zúčastnenými krajinami, z ktorého budú financovaní protikaddáfiovskí povstalci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu