Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kaddáfi sľúbil bojovať do konca, Líbyjčanov vyzval na odpor

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí vyhlásil, že sa nikdy nevzdá a že bude bojovať až do smrti. Líbyjčanov potom v dnes odvysielanej zvukovej nahrávke vyzval na odpor. Nečakané oznámenie podľa agentúry AP zaznelo asi hodinu potom, čo v hlavnom meste Tripolis doznel posledný z dnešných asi 30 náletov lietadiel Severoatlantickej aliancie.

Podľa agentúr išlo o jedno z najsilnejších bombardovaní za denného svetla od začiatku operácií NATO v Líbyi. Správy o obetiach zatiaľ nie sú.

Bombardovanie NATO zasiahlo sídlo líbyjskej armády a okolie rezidencie Muammara Kaddáfího Báb al-Azízíja. Útok podľa agentúry Reuters cielil na kasárne revolučných jednotiek a ľudových gárd, čo sú kmeňové armádne zložky. Jedná sa o niekoľký útok na tieto miesta počas posledných týždňov. Zvyčajne však NATO útočilo v noci.

"Máme len jedinú voľbu: v našej krajine zostaneme živí, alebo mŕtvi," vyhlásil podľa agentúry Reuters líbyjský vodca v nahrávke, ktorú dnes údajne naživo odvysielala líbyjská štátna televízia. Vyhlásil, že Líbyjčania sa nevzdajú, že vítajú smrť a že mučeníctvo je miliónkrát lepšie. Svojich stúpencov vyzval, aby sa cez údery NATO zhromaždili v okolí Báb al-Azízíji.

V povstaleckej bašte Benghází dnes vyslanec ruského prezidenta Michail Markelova povedal, že Moskva je pripravená sprostredkovať rokovanie medzi povstalcami a líbyjskou vládou. Ruský minister Sergej Lavrov v Osle však podľa agentúry AFP náznaky týkajúce sa prípadného sprostredkovania medzi znepriatelenými stranami v Líbyi zmiernil, keď povedal, že Moskva v Líbyi nehrá rolu sprostredkovateľa. "Nikdy sme na seba nevzali rolu sprostredkovateľa v Líbyi," vyhlásil šéf ruskej diplomacie s tým, že riešenie konfliktu je v rukách Líbyjčanov.

V Číne sa zišiel minister zahraničia Kaddáfího vlády Abdal Ati Ubajdí so svojím čínskym náprotivkom Jang Ťie-Cch' na rokovaní o politickom riešení krízy v Líbyi. Súbežne tiež navštívil baštu rebelov Benghází čínsky diplomat, ktorý sídli v Egypte, aby tu okrem iného rokoval o možnostiach humanitárnej pomoci.

Podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničia sa Peking snaží, rovnako ako celá medzinárodná komunita, nájsť politické riešenie krízy v Líbyi, citovala agentúra Reuters jeho odpoveď na otázku, či Čína usiluje o rolu sprostredkovateľa. Povedal však tiež, že Čína spolu s Ruskom by mohli pôsobiť ako vyjednávači.

Čínska aktivita nadväzuje na prvé stretnutie s predstaviteľmi prechodnej opozičnej vlády, ktoré sa uskutočnilo v Katare. Tu sa stretol predseda NTC Mustafa Džalíl s miestnym čínskym veľvyslancom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu