Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kaddáfího armádu opustilo 120 dôstojníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM/ TRIPOLIS - Z líbyjskej armády počas niekoľkých uplynulých dní dezertovalo 120 dôstojníkov. V Ríme to dnes oznámil jeden z bývalých generálov Muammara Kaddáfího.

 Päť generálov vystúpilo v Ríme na tlačovej konferencii v priestoroch talianskeho ministerstva zahraničných vecí. Generál Melúd Masúd Halása podľa agentúry AP vyhlásil, že líbyjská armáda od začiatku rebélie prišla o 80 percent svojej účinnosti a že Kaddáfímu je verných maximálne desať generálov.

Dezertéri vyzvali zostávajúcich líbyjských dôstojníkov, aby podporili povstalcov. Svoje rozhodnutie opustiť Kaddáfího zdôvodnili nesúhlasom s násilnými zásahmi voči civilnému obyvateľstvu. Tvrdenie o dezercii 120 dôstojníkov sa zatiaľ nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Juhoafrický prezident Jacob Zuma sa medzičasom v Tripolise stretol s líbyjským lídrom Muammarom Kaddáfím. Cieľom krátkej návštevy bolo hľadať riešenie konfliktu v severoafrickej krajine. Podľa miestnych médií sa stretnutie konalo v Kaddífího sídle v štvrti Báb al-Azízíja, kde sa zdržiava od februárového prepuknutia protivládneho povstania. Kaddáfí sa na verejnosti naposledy objavil 11. mája.

Západní lídri a rebeli žiadajú Kaddáfího odstúpenie. Zuma do Líbye prišiel presadzovať "politické reformy" zamerané na ukončenie krízy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu