Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Španielski farmári vysypali pred nemecký konzulát 300 kg zeleniny

Farmári vysypali pred konzulát 300 kg zeleniny
Farmári vysypali pred konzulát 300 kg zeleniny (Zdroj: SITA)

VALENCIA - Španielski farmári dnes pred nemecký konzulát vo Valencii vysypali asi 300 kilogramov ovocia a zeleniny na protest proti spôsobu, akým Nemecko bojuje proti kríze vyvolanej baktériou EHEC. Nemecké úrady najprv za zdroj nákazy považovali uhorky zo Španielska. Podozrenie sa síce neskôr vyvrátilo, ale aj tak bol odbyt španielskych farmárov výrazne zasiahnutý, pripomína agentúra DPA.

Vo východošpanielskom prístavnom meste sa zišlo asi 50 farmárov, ktorí na ulici pred nemeckým zastupiteľstvom vysypali uhorky, paradajky, zemiaky, papriku, marhule a slivky. Zástupcovia farmárov uviedli, že zeleninu a ovocie nechcel v Nemecku nikto kúpiť. Panika vyvolaná nákazou im vraj len v oblasti Valencia spôsobila straty vo výške cez dva milióny eur.
    
Španielske poľnohospodárstvo kvôli obvineniam, že uhorky z Pyrenejského polostrova boli kontaminované smrtiacim typom črevnej baktérie EHEC, utrpelo obrovské straty a španielsky premiér dnes povedal, že Madrid bude po Európskej únii žiadať odškodnenie za krivé obvinenia zo strany nemeckých úradov.
    
Baktérie EHEC zatiaľ v Nemecku a Švédsku usmrtila 18 ľudí. Vyskytuje sa v dosiaľ neznámej mutácii a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je asi živočíšneho pôvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu