Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za deň pribudlo v Nemecku ďalších 365 nakazených!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BERLÍN/MADRID - Počet ľudí nakazených nebezpečnými enterohemoragickým baktériami EHEC v Nemecku sa výrazne zvýšil. V krajine za uplynulých 24 hodín hlásili 365 nových prípadov, takmer sto nových pacientov trpí závažnou formou ochorenia, oznámil dnes Inštitút Roberta Kocha.

Spolkový ústav pre infekčné choroby podľa oznámenia eviduje od začiatku mája do dnešného dňa 470 pacientov trpiacich závažným hemolyticko-uremickým syndrómom (HUS), pri ktorom baktérie E. coli napadajú obličky a môžu spôsobovať záchvaty, mŕtvicu a kómu. V utorok išlo o 373 prípadov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že prípady nákazy enterohemoragickým kmeňom baktérií E. coli (EHEC) boli dosiaľ hlásené v deviatich európskych krajinách. Okrem najviac postihnutého Nemecka ide o Rakúsko, Dánsko, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Britániu. Všetci okrem dvoch pacientov sú buď Nemci, alebo ľudia, ktorí nedávno cestovali do severného Nemecka.

Ochorenie si dosiaľ vyžiadalo 16 obetí na životoch - 15 v Nemecku a jednu vo Švédsku. Podľa WHO tvoria dospelí až 86 percent infikovaných, pričom dve tretiny pacientov sú ženy. Organizácia označila za neobvyklé, že nepostihlo väčší počet detí.

Španielsko v tejto súvislosti žiada odškodné za miliónové straty, ktoré jeho poľnohospodári utrpeli v dôsledku krízy. Madrid nevylučuje ani právne kroky proti úradom v nemeckom Hamburgu, uviedol dnes prvý podpredseda španielskej vlády Alfredo Pérez Rubalcaba. Podľa jeho slov bolo od začiatku jasné, že Španielsko nemôže byť východiskovým bodom šírenia infekcie. "Pôvodca tohto druhu sa v Španielsku ešte nikdy nevyskytol," povedal Rubalcaba pre rádio Cadena SER.

V Hamburgu minulý týždeň našli baktérie EHEC na uhorkách zo Španielska. Ďalšie testy však v utorok ukázali, že nešlo o kmeň, ktorý vyvolal epidémiu. Španielske poľnohospodárske zväzy vyčíslili straty, ktoré ich členom vznikli, na 200 miliónov eur za týždeň.

Nemecká ministerka poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľov Ilse Aignerová dnes hamburské zdravotné úrady obhajovala pred kritikou zo zahraničia. "Aj na španielskych uhorkách sa predsa našli pôvodcovia EHEC. Preto muselo byť podľa európskych predpisov aj vydané rýchle varovanie," povedala pre televíziu ZDF.

Kríza okolo EHEC spôsobuje veľké škody aj nemeckým poľnohospodárom. Pestovatelia zeleniny v krajine vykazujú týždenne 30-milónové straty, uviedol dnes predseda zväzu roľníkov Gerd Sonnleitner pre televíziu N24. Kritizoval tiež varovanie expertov pred konkrétnymi druhmi zeleniny s tým, že rozširovaniu nákazy nezabránilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu