Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NATO zaútočilo na Kaddáfího rezidenciu za bieleho dňa

Centrum mesta Tripolis
Centrum mesta Tripolis (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Lietadlá NATO dnes ráno bombardovali v centre Tripolisu oblasť, v ktorej je rezidencia líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Aliancia podobné útoky v minulosti vykonávala len v noci. Dnes údajne mierila na kasárne líbyjských gárd a garáže vojenských vozidiel.

 NATO rezidenciu podľa agentúry AFP bombardovalo po štyri minulé noci. Dnes sa explózie ozvali o 10:00 SELČ. Podľa svedkov sú zbúrané múry na obvode kasární. Vnútri je veľa hangárov, ale podľa líbyjských úradov boli vyprázdnené, sú už prázdne.

Rusko sa v piatok na rokovaní skupiny štátov G8 prekvapivo pripojilo ku krajinám, ktoré vyzývajú Kaddáfího, aby odstúpil. Líbya údajne stojí o ruské sprostredkovanie rozhovorov o prímerí.

Televízia CNN odvysielala v piatok večer telefonický rozhovor s Kaddáfího manželkou Safíjou. Kritizovala v ňom NATO za útoky na svoje deti. Podľa Líbye pri jednom z nich zahynul Kaddáfího syn Sajf Arab. Safíja povedala, že jej deti by nemali byť cieľom útokov. "Sú to civilisti, čo s tým všetkým majú spoločné?" vyhlásila.

"Ničia našu povesť, páchajú vojnové zločiny a obviňujú nás zo sprenevery peňazí Líbyjčanov. Moje svedomie by mi to nedovolilo," vyhlásila na adresu NATO a Západu žena, ktorá má s Kaddáfim šesť synov a dcéru.

Žalobca Medzinárodného trestného súdu požiadal v polovici mája súd o vydanie zatykača na Kaddáfího a na dvoch z jeho príbuzných za spáchanie zločinov proti ľudskosti. Jedným z nich má byť najstarší syn Kaddáfího a Safíje Sajf Islám, druhým Kaddáfího švagor a veliteľ rozviedky Abdalláh Sanúsí.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu