Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Hladina morí môže stúpnuť o meter, hrozia každoročné povodne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Globálne otepľovanie by mohlo viesť k vzostupu hladiny morí a oceánov o 50 až 100 centimetrov za sto rokov. Uviedla to v dnes zverejnenej správe klimatická komisia austrálskej vlády. Extrémne povodne v austrálskych pobrežných regiónoch tak budú podľa expertov možno prichádzať každoročne, a nie raz za sto rokov.

Táto prvá správa austrálskej komisie uviedla, že posledné desaťročie bolo najteplejším, aké kedy bolo zaznamenané. Na základe posledných vedeckých zistení z celého sveta štúdia konštatuje, že emisie skleníkových plynov bez akýchkoľvek pochybností zodpovedné za zvyšovanie teplôt, ohrievanie morí a vzostup hladiny oceánov.
 
"Domnievam sa, že priemerný nárast hladiny mora v roku 2100 v porovnaní s rokom 1990 bude medzi 50 centimetrami a jedným metrom," napísal v úvode dokumentu profesor Will Steffen, zodpovedný za prácu komisie.
 
Naznačil, že síce predpoveď komisie uvádza vyššie číslo než zistenie medzivládnej expertnej komisie z roku 2007, ktoré predpovedá nárast hladiny o 80 centimetrov, ale medzivládna komisia vtedy nevylúčila aj vyšší nárast.
 
"Teraz sme o päť rokov ďalej, vieme viac o správaní ľadovcov. Máme dobré informácie o Grónsku. Vieme, že ľad sa rozpúšťa narastajúcim tempom," uviedol. To expertov vedie k odhadu nárastu hladiny o jeden meter, niektorí dokonca hovoria o vyššom čísle, upozornil Steffen.
 
Vzostup oceánu o pol metra by predstavoval nebezpečenstvo extrémnych záplav v pobrežných mestách Austrálie ako Sydney alebo Melbourne. Ako Steffen upozornil, katastrofy, ktoré sa teraz odohrávajú v priemere raz za sto rokov, by sa objavovali asi raz za rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu