Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Globálne otepľovanie mení mapu pobrežia: Miznú mestá aj domy!

Erózia v mestečku Happisburgh postupuje veľmi rýchlo Zobraziť galériu (3)
Erózia v mestečku Happisburgh postupuje veľmi rýchlo (Zdroj: happisburgh.org.uk)

LONDÝN - V súvislosti s globálnym otepľovaním a stúpaním hladiny morí burcujú svet hlavne predstavitelia nízko položených prímorských krajín a ostrovných štátov. Zmeny klímy však pociťujú aj ľudia na miestach, kde to nikto nepredpokladá.

Napríklad mestečko Happisburgh na pobreží východného Anglicka zrejme čoskoro celkom zmizne z mapy. Stúpajúca hladina Severného mora tam už pohltila 26 domov a skaza čoskoro čaká starousadlíčku Dianu Wrightonovú. Píše o tom agentúra DPA.

Jej penzión Cliff House s výhľadom na more, kde stará pani už 30 rokov hosťom deň čo deň servírovala čaj o piatej, je už prázdny. Jeho majiteľka boj s blížiacim sa morom vzdala tento rok na jar a presťahovala sa do domčeka vo vnútrozemí. "Voda bola jednoducho už príliš blízko, príroda je silnejšia ako človek" hovorí rezignovane hoteliérka.

Vo vlnách rozbúreného mora v Happisburghu zatiaľ zmizlo 26 budov, 10 ďalších čaká kvôli stúpajúcej hladine strhnutie. Obyvatelia mestečka tak pocítili zmeny klímy na vlastnej koži ako jedni z prvých Európe. Z obce, v ktorej žije približne osem stoviek ľudí, už zostalo len pár posledných. Tí ešte stále žijú v domčekoch na útese, v blízkosti miestneho majáku, nie však nadlho. V zime budú musieť odísť a ich domy zbúrajú bagre.

More v tejto oblasti z pevniny odhryzne každý rok dva metre, hlavne v zimnom období. Skôr to mala Diane zo svojho penziónu k útesu 25 metrov, teraz už je to len desať. "Východné pobrežie Veľkej Británie trápi erózia už niekoľko storočí, pretože tektonická doska, na ktorej ostrovy ležia, sa smerom na východ znižuje a smerom na západ sa dvíha," tvrdí odborník na záležitosti klimatických zmien David King, ktorý pracuje aj ako vládny poradca.

Britská vláda dlho ľuďom, ktorí sa kvôli postupujúcemu mori museli vysťahovať, prisľúbila odškodné. Doteraz však 26 miestnych majiteľov, ktorých domy už nestoja, nedostalo ani pencu. Až teraz sa konečne našiel spôsob, ako od štátu získať aspoň 40 až 50 percent ceny nehnuteľnosti.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu