Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Americkí zlodeji majú nový terč - ľudské vlasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Spojené štáty podľa dnešného vydania denníka The New York Times zažívajú nárast nezvyklej kriminality. Zlodeji sa zameriavajú na ľudské vlasy, ktoré kradnú z kaderníctiev. Svoju korisť, ktorá sa používa na predlžovanie vlasov, potom predávajú na internete. Škoda činí nezriedka až desaťtisíce dolárov.

Tento mesiac sa napríklad niekto vlámal do salónu krásy My Trendy Place v Houstone a odniesol si odtiaľ ľudské vlasy v hodnote 150 tisíc dolárov (približne 105 tisíc eur). Vôbec si pritom nevšímal peňazí v pokladni. V štáte Michigan potom dokonca lupiči zabili dodávateľa vlasov do kaderníctiev.

"Hneď dve rôzne dodávateľské firmy a tiež niektorí zákazníci ma varovali, nech si dávam pozor na svoje zásoby, že takýchto krádeží je hrozne veľa," hovorí okradnutá majiteľka salónu My Trendy Place Lisa Amosuová. "Či už to urobil ktokoľvek, vedel, čo chce. Umelých vlasov si ani nevšimol," dodala.

Kaderníctva ponúkajú rôzne druhy ľudských vlasov. Najdrahšie sú takzvané remy vlasy, ktoré dlhšie vydržia a nezamotávajú sa. Najpopulárnejšie sú remy vlasy od indických žien. Jedno balenie stojí 200 dolárov (asi 140 eur), pri predlžovaní sú pritom zvyčajne potrebné dve. Ďalšie stovky a niekedy aj tisíce dolárov potom stojí ich pripevnenie.

Pre zlodeja tak ide o rentabilný tovar. V poslednej dobe tak z amerických kaderníctiev zmizli vlasy za 10 tisíc dolárov v kalifornskom San Diegu, za 85 tisíc v texaskom Missouri City, za 10 tisíc v Dearborn v Michigane a za 60 tisíc v San Leandre v Kalifornii.

"Predávajú to štylistkám, ktoré pracujú z domu, ale aj na ulici alebo z auta," podotýka Amosuová. "Ľudia, ktorí nechcú platiť plnú cenu, to proste kúpia od priekupníka. Je to ako pri pirátskych DVD či falzifikátoch kabeliek. Toto je ale kvalitný tovar," dodala.

Podľa denníka The New York Times je za nárastom krádeží vlasov rastúca popularita ich predlžovania v posledných rokoch. Kým ešte pred pár rokmi sa komici v Spojených štátoch tomuto trendu vysmievali, teraz je v kurze. Trh s vlasmi tak stále rastie a s ním aj ten nelegálny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu