Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Najmenej dve tornáda sa prehnali Arkansasom, 7 mŕtvych

Arkansas sužujú aj záplavy. Zobraziť galériu (3)
Arkansas sužujú aj záplavy. (Zdroj: SITA)

LITTLE ROCK - Sedem ľudí zahynulo v americkom štáte Arkansas pri pondelkovom vyčíňaní silnej búrky, ktorú sprevádzali najmenej dve tornáda. Živel poškodil desiatky domov, desaťtisíce ľudí sú bez elektriny, uviedla dnes televízna stanica CNN. Meteorológovia varujú, že americkému stredozápadu dnes hrozia ďalšie búrky.

V meste Vilonia neďaleko arkansaskej metropoly Little Rock tornádo zabilo štyroch ľudí a zničilo dve desiatky budov. Ďalšie tornádo zasiahlo leteckú základňu na okraji Little Rocku, poškodilo 16 domov v jej okolí a pripravilo o elektrinu časť základne.

Ďalší traja ľudia zahynuli v severnej časti Arkansase, ktorá sa už týždeň stretáva so záplavami. Rieky sa rozvodnili po dlhodobých dažďoch.

Búrka tiež na niekoľkých miestach strhla elektrické vedenie. Podľa distribútorov bolo ešte dnes ráno bez prúdu na 67 tisíc domácností.

Arkansaský guvernér Mike Beebe vyhlásil kvôli prírodnej katastrofe stav ohrozenia. Uvoľnil tým prostriedky zo štátneho rozpočtu pre rekonštrukciu poškodených častí štátu. Peniaze bude možné použiť aj na škody, ktoré spôsobila vlna búrok, ktoré zasiahli Arkansas minulý týždeň.

Južná a stredná časť Spojených štátov s búrkami zápasí už desať dní. Najhoršie následky mala vlna búrok, ktoré sa prehnala cez štáty od Oklahomy po Severnú Karolínu týždeň pred Veľkou nocou. Meteorológovia vtedy napočítali za tri dni cez 200 tornád, vyčíňanie živlov pripravilo o život 47 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu