Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA zasiahlo 240 tornád, najmenej 43 mŕtvych

Následky tornáda Zobraziť galériu (5)
Následky tornáda

WASHINGTON - Smrtiaca séria tornád, najsilnejších od začiatku tohto roka, ničila od konca minulého týždňa rozsiahle územia v centrálnej a južnej časti USA. Devastuje obytné domy a zasypáva mesta krúpami veľkosti pomarančov.

Americké úrady hlásia 43 mŕtvych a varujú, že bilancia nie je úplná. Počas dnešného dňa sa na rade miest k prudkému vetru pridali bleskové záplavy a krupobitie. V Severnej Karolíne zahynulo 22 ľudí a 80 bolo zranených, 200 tisíc domácností je bez elektrického prúdu. V Alabame je zatiaľ hlásených sedem mŕtvych rovnako ako v Arkansase. Celkovo bolo od piatku meteorológmi ohlásených 241 tornád, len cez Severná Karolínu sa ich prehnalo 62. Stovky stĺpov elektrického vedenia smršť vyvrátila, niektoré konštrukcie diaľkového vedenia záchranárske tímy podľa agentúry Reuters vôbec nenašli.

V najviac postihnutých oblastiach záchranári hovoria o vyčíňaní živlov nepoznaných za posledných dvadsať rokov. Búrka o sebe dala vedieť na konci minulého týždňa najprv v Oklahome a potom postupovala cez Arkansas, Mississippi, Alabama a Georgiu. Cez víkend zasiahla Severnú Karolínu a Virginiu a zamierila na východ, nad vody Atlantiku.

Guvernéri niekoľkých postihnutých štátov vyhlásili stav ohrozenia. Najväčšiu spúšť zanechala smršť zrejme v štyroch okresoch Severnej Karolíny a jej hlavnom meste Raleigh, kde bilancia mŕtvych ešte nie je zďaleka úplná. Na severnom predmestí Raleighu vietor vytrhal stromy z koreňov, iné prelomil a smeť kmeňov a kamenia vohnal do ulíc. Pojazdné obydlia, v tejto časti USA veľmi obľúbené, vietor odhadzoval do vzdialenosti desiatok metrov.

Vo Virginii spôsobili tornáda záplavy a v rozbúrených vodách tú našli smrť najmenej dvaja ľudia. V Gloucesterskom okrese víchor zrovnal so zemou všetko, čo mu prišlo do cesty v širokom pásme 19 kilometrov. Tornádo ničilo obchody, domy, obracalo autá. V niektorých oblastiach z neba podľa očitých svedkov padali kusy ľadu veľkosti pomaranča.

Záchranné tímy stále prehľadávajú domy, v ktorých by mohli byť ľudia uväznení. V Alabame je veľa obcí bez elektriny, záchranári odstraňujú popadané kmene z hlavných komunikácií.

Zo štátov Oklahoma a Texas na juhu USA a zo štátu Kansas v centrálnej časti krajiny bolo ústrednému meteorologickému úradu hlásených vyše 15 tornád. Štát Tennessee vyviazol len s hustým dažďom a výpadkami dodávok elektriny.

Veľký počet mŕtvych je v štáte Arkansas, kde boli zaznamenané aj najväčšie materiálne škody vo vidieckych oblastiach. Mŕtvych ohlásil aj štát Mississippi.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu