Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarom by do ústavy nemal nikto hovoriť, tvrdí Klaus

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Václav Klaus si myslí, že nikto zo zahraničia by nemal hovoriť Maďarom do ich novej ústavy, ktorá začne platiť budúci rok. Svojho maďarského kolegu Pála Schmitta dnes uistil, že ústavu jeho krajiny rešpektuje.

Ústava vyvolala kritiku opozície a ďalších ľudí a politikov v zahraničí kvôli nacionalistickému tónu a sporným formuláciám. Schmitt dnes pri návšteve Prahy vyhlásil, že nová maďarská ústava vychádza z európskych princípov.

Práve o tom, či je s nimi v súlade, zapochyboval napríklad námestník nemeckého ministra zahraničia Werner Hoyer. Budapešť jeho slová ostro odmietla.

Klaus si myslí, že ústavy sú plným vlastníctvom štátov: "nemyslím, že do ústavy jednej krajiny majú hovoriť ľudia z iných krajín." "Túto ústavu ja rešpektujem a myslím, že by to mal urobiť aj každý ďalší," dodal.

Ústavu prijali len hlasmi konzervatívnej formácie premiéra Viktora Orbána, ktorá má v zákonodarnom zbore potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Nevôľu nad ústavou vyjadrije aj Bratislava, ktorej sa nepáči najmä ustanovenie, podľa ktorého Maďarsko nesie zodpovednosť za osudy zahraničných Maďarov.

Slovenská diplomacia varovala pred prípadnou snahou priznať polmiliónovej maďarskej menšine v krajine kolektívne práva, opozícia sa dokonca netají obavami o územnú celistvosť štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu