Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mrazivé slová politologičky: Brexit bude mať pre spoločnosť ďalekosiahle následky

Erika Harrisová Zobraziť galériu (2)
Erika Harrisová (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

LONDÝN/BRATISLAVA - Brexit bude mať veľmi ďalekosiahle následky pre britskú spoločnosť a aj politicky systém krajiny, ktorý očividne kolabuje. Uviedla to slovenská profesorka politológie na Liverpoolskej univerzite Erika Harrisová.

Profesorka zatiaľ presne nevie, ako brexit - vystúpenie Británie z Európskej únie - konkrétne ovplyvní jej osobný a pracovný život. Veľké zmeny nepredpokladá, podľa nej však bude každý obyvateľ Británie postihnutý nejakým spôsobom, či už ekonomicky, politicky alebo intelektuálne. 

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Taktiež vníma, že súčasná situácia okolo brexitu rozdeľuje britských politikov i spoločnosť. "Nepociťujem to priamo v mojom okolí, ale nepriamo to pociťuje každý," uviedla. O zhruba dva týždne, konkrétne 29. marca, by mala Británia vystúpiť z EÚ. Liverpoolska univerzita sa podľa Harrisovej na túto situáciu pripravuje tak, "ako sa len dá". V tejto súvislosti zdôrazňuje, že ide o medzinárodnú inštitúciu, ktorá zamestnáva veľké množstvo cudzincov a v EÚ funguje veľmi efektívne. 


Čítajte aj: Britská premiérka Mayová sa tretíkrát pokúsi poslancov presvedčiť, aby schválili dohodu


Neistota a obavy z budúcnosti

Ďalej uviedla, že počet cudzincov z východnej Európy, ktorí v Británii pracujú, sa znížil a do krajiny prichádza na sezónnu prácu stále menej ľudí. "Niektorí hovoria, že ekonomická situácia sa 'doma zlepšuje a tu sa zhoršuje'," povedala.  Harrisová priznáva, že v Spojenom kráľovstve u mnohých ľudí prevláda neistota a obavy z budúcnosti. "Takmer denne v televízii ukazujú rodiny cudzincov, ktorí odchádzajú. Prestalo sa im tu páčiť a stratili dôveru v Britániu ako krajinu, kde by si mohli vybudovať budúcnosť pre seba a ich deti," uviedla. 


Čítajte aj: Slovensko sa pripravuje na odchod Británie, vláda schválila lex brexit


"Niektorí kolegovia z EÚ rozprávajú o tom, že rozmýšľajú o odchode, nie tak kvôli strachu o budúcnosť, ale preto, že nechcú žiť v post-brexitovej Británii. Ľudia s britským občianstvom sa neobávajú o občianske práva, ale obávajú sa zmien v spoločnosti, jej postoju voči cudzincom," dodala profesorka, ktorá návrat na Slovensko po brexite zatiaľ neplánuje. 

Viac o téme: PolitologičkaTheresa MayováErika HarrisováDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu