Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ostrá hádka v priamom prenose! Nicholsonová a Kaliňák si poriadne skočili do vlasov

Lucia Ďuriš Nicholsonová a Robert Kaliňák sa do seba pustili v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12. Zobraziť galériu (5)
Lucia Ďuriš Nicholsonová a Robert Kaliňák sa do seba pustili v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Diskusná relácia sa zvrtla na ostrú výmenu názorov. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) sa obula do ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Témou bola kriminalita v rómskych osadách. Kým Kaliňák poukázal na problémovú rómsku menšinu, Nicholsonová povedala, že kriminalitu páchajú skorumpovaní ministri.

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa stretla zoči-voči s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Témou bola kriminalita Rómov na Slovensku, ktorú minister vnútra označuje ako tzv. otravujúcu kriminalitu Rómov (niekoľko násobné porušenia zákona). Povedal tiež, že väčšinu, až 80 % trestných činov v daných regiónoch má na svedomí minorita.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTVS)

"80 % kriminality v problémových oblastiach robí 20 % Rómov. Ja som sa prihlásil k tomu, že chceme potláčať kriminalitu v rómskych osadách," uviedol Kaliňák. Nicholsonová mu pripomenula to, že je ministrom dokopy 10 rokov a mal množstvo času niečo robiť. "80 % najväčšej kriminálnej činnosti v krajine robia skorumpovaní ministri," kontrovala Nicholsonová, ktorá sa rómskej problematike venuje. Cestu nevidí v represii, ale v povinných škôlkach či zmene zákonov. 

Kaliňákov marketing

Podľa niektorých to je Kaliňákov marketing. Každý rok sa zobudia a vracajú sa k tomu. "To, že sa situácia zlepšila je jasné," uviedol Kaliňák. "Keď som nastupoval, bolo 18 rómskych špecialistov, ktorí mali najlepšie informácie o rómskej kriminalite. Stáva sa to, že väčšina nezamestnaných robí problém tej zamestnanej menšine," povedal.

Dnes policajt môže zasiahnuť, ak sa pácha trestný čin alebo priestupok. "Nie každé protiprávne konanie je zároveň priestupkom. Na ďalšej strane páchajú ho často maloletí, ktorí sú pod 15, preto aj priestupkovom zákone upravujeme na 14 rokov ako je to v Trestnom zákone. Páchajú ho aj mladší," uviedol Kaliňák. Pri mladších deťoch však polícia prakticky nemôže zasiahnuť.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTVS)

Je hanba, že nepoznáte zákony

"Hneď vystúpi ľubovoľná organizácia a žaluje nás za hrubé zákroky. Upravujeme to teraz tak, aby sme mohli byť efektívni," povedal Kaliňák s tým, že chcú záškoláctvo riešiť. Nicholsonová oponovala, že minister v podstate neprináša nič nové. "To, čo hovorí pán minister, nie je pravda," citovala zákon o policajnom zbore, v ktorom sa pod verejné pohoršenie dá schovať všetko, bez ohľadu na vek páchateľa.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTVS)

"Vôbec nechápem, o čo vy rozprávate. Je hanba, že jeden minister vnútra, ktorý to robí desať rokov nepozná svoje zákony. Dúfam, že ich poznajú aspoň tí policajti, ktorí by na poriadok mali dohliadať lepšie ako vy," dodala Nicholsonová. Podľa nej je zrejme chyba vo funkcionároch policajného zboru, pokiaľ zlyháva  prax inštitútu.

Štatistiky sa zlepšujú, kriminalita klesla až o 70 percent. V niektorých lokalitách je pokles evidentný, ale nie je až taký výrazný. V mnohých prípadoch stúpa alebo stagnuje. "Práve pre tie najhoršie lokality je potrebné prejsť od nejakého celoplošných uplatňovaných reforiem či rozhodnutí a opatrení k takým, ktoré budú zamerané na konkrétnu lokalitu. Je 26 percent páchateľov v osadách, ale páchajú 70 percent kriminality v danej lokalite." Kaliňák spomenul aj opatrenia, ktoré od roku 2006 spravili. Počet trestných činov klesol zo 115-tisíc na 66-tisíc.

Kaliňákovi to trvalo desať rokov

"Mňa udivuje, že pánovi Kaliňákovi trvalo desať rokov, kým prišiel na to, že v blízkosti rómskych osád sa deje niečo, čo nazýva obťažujúcou kriminalitou. Neviem, či na to treba žiť v nejakom virtuálnom, paralelnou svete, lebo ja som v politike asi sedem rokov a sedem rokov dostávam e-maily a rôzne telefonáty od ľudí, ktorí žijú v blízkosti rómskych osád a sťažujú sa," povedala Nicholsonová.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTVS)

"To je kriminalita, ktorá pochádza z medzigeneračnej chudoby, tá ju plodí, nie je to problém etnicity," uviedla Nicholsonová, podľa ktorej sú čiastkové úpravy zbytočné. "My už ich máme zadefinované vo všetkých zákonoch, ktoré citoval pán minister, akurát zlyhávajú v aplikačnej praxi. Dôležité je preto riešiť príčiny, nie dôsledky, a to bude pre štát drahé."

Otázkou podľa Nicholsonovej je aj to, ako chcú problém riešiť, ako chcú potrestať človeka, ktorý žije v katastrofálnych podmienkach osady a nemá nič. Trestné činy a priestupky podľa nej páchajú práve preto, aby sa do väzenia dostali a mali teplé jedlo a nocľah s čím súhlasil aj Kaliňák. Odmieta však, že by chceli všetkých z osád zatvárať do väzenia. Vhodným riešením je podľa Nicholsonovej integrácia obyvateľov. 

"Keď pán minister hovorí aj naďalej, že 20 percent rómskej populácie tvorí 80 percent kriminality, čo je mimochodom Parretovo pravidlo, že 20 percent príčin spôsobí 80 percent následkov, práve preto by ste sa mali sústrďovať na odstránenie tých príčin, čo nie je nič prekvapivé. Ale ak sa to deje, tak potom asi zlyhávajú aj rómski špecialisti," uviedla Nicholsonová z tým, že špecialistov nemá kto vyučiť.

List od nespokojného policajta

Deň pred vysielaním relácie redakcie dostali otvorený list prešovského policajného funkcionára, kde sa sťažuje na to, že nikto nerieši často ich bezvýchodiskovú prácu. "Predstaviteľov Európskeho centra pre práva Rómov pozývam na návštevu nielen rómskych lokalít Prešovského a Košického kraja, ale aj na návštevu základných útvarov Policajného zboru pôsobiacich v týchto lokalitách, porozprávať sa o denno-nočných skúsenostiach policajtov s najzaostalejšími a najchudobnejšími osadníkmi s často pokriveným hodnotovým rebríkom," napísal prešovský policajt v liste.

Zároveň vyzval politikov, aby sa prišli porozprávať s ľuďmi bývajúcimi v blízkosti týchto bezperspektívnych osád. "Aká je ich úroveň súžitia, nakoľko je u nich múdre a pragmatické zasadiť zemiak či obrábať zeleninové políčko, či ovocné stromy. Obvyklý spôsob života v osade si plynie ďalej a mladí policajti začínajú byť plní pochybností ako vlastne so svojimi právomocami ďalej. Mojou agendou nie je riešiť príčinu tohto stavu, ale následok. Súčasné vnímanie práva viac chráni páchateľa ako poškodeného."

Kaliňák poukázal na to, že v 1400 osadách z 1600 sa situácia doterajšími opatreniami zásadne zlepšila. Problém je však v tých ďalších 200 a tam si to podľa Kaliňáka vyžaduje ďalšie riešenia. Preto avizoval prijatie zákona, ktorý má zabezpečiť, aby policajti mohli razantnejšie zakročiť tam, kde je kriminalita už otravujúca. "Chceme potláčať kriminalitu rómskych osád. Keď to nevyriešime, nevytvoríme lepší vzťah medzi majoritou a minoritou," uviedol Kaliňák.

Podpredsedníčka NRSR a SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová zdôrazňuje, že ak je problém len v 200 osadách, na to netreba prijímať samostatný zákon, ktorý má platiť celoplošne. "Je zbytočné prijímať zákon, ktorý bude platiť celoplošne. Dá sa to riešiť pokojne individuálnou prácou s miestnou samosprávou," poznamenala. Poukázala na opatrenia, ktoré chce presadzovať SaS.

Strana by chcela, aby štát niektoré veci riadil direktívnym spôsobom. Napríklad by tak mohol rozhodovať o zriaďovaní komunitných centier, ktoré považuje Ďuriš Nicholsonová za kľúčové v riešení rómskej problematiky. V súčasnosti sa totiž podľa nej stáva, že obec by mohla zriadiť komunitné centrum, ale zastupiteľstvo to neschváli, keďže majoritné obyvateľstvo sa vzbúri a povie, že nechce takéto centrum. Cestu vidí v prikázaní zriaďovať takéto centrum. "Mať komunitné centrum v osade je dobrá vec, pomáha, tak isto ako terénna práca. Takto by sme vybudovali komunitné centrá v každej osade," zdôraznila. Komunitné centrum by strana prepojila so sociálnym podnikom.

Kaliňák poznamenal, že jeho rezort to už na niektorých miestach robí. "V Krompachoch sme prepojili komunitné centrum so sociálnym podnikom. To, čo hovoríte, že chcete, už sa stalo," povedal. Zdôrazňuje potrebu naučiť Rómov pracovným návykom. Spomenul, ako sa darí v jednom z komunitných centier takto Rómov naučiť a potom ich začleniť do drevárskej dielne. Pracuje sa tiež na vyhľadávaní pracovných miest v ďalších dielňach. Pokiaľ ale rezort neurobí zásadnú zmenu, aby sa majorita cítila bezpečne, tak podľa Kaliňáka nebude ani jej vzťah s rómskou menšinou dobrý.

Viac o téme: Robert KaliňákLucia Ďuriš NicholsonováO 5 minút 12
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu