Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál u Sulíka: Okresný šéf SaS mal konať ako Bašternák, tvrdé kroky liberálov

Roman Vrťo, Zobraziť galériu (5)
Roman Vrťo, (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Je zapletený do škandálu? Člen SaS a okresný šéf strany v Detve Roman Vrťo má zrejme problém. Podľa najnovších informácií sa mal zbaviť firmy podobne ako podnikateľ Ladislav Bašternák a zaujímavé je aj jeho čerpanie eurofondov.

Vrťo sa v roku 2014 pokúsil stať primátorom Detvy, čo sa mu nepodarilo, a momentálne zastáva funkciu mestského poslanca v Detve. Ako sa však zdá, na svojom konte má aj aktivity, za ktoré ho asi kolegovia v SaS nepochvália. 

Boli to práve liberáli, ktorí spoločne so svojimi opozičnými kolegami z OĽaNO najviac riešili kauzu Bašternák. Kontroverzný podnikateľ sa okrem iného mal zbaviť svojej firmy, ktorá stavala komplex Bonaparte, prevodom na tzv. bieleho koňa. Bol ním József Pál Mészáros, ktorého strana označila za „frajera dňa"

Roman Vrťo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: sas.sk)

Roman Vrťo - Foto: sas.sk

Rovnaký biely kôň

Práve podobným spôsobom sa firmy DetvaNET zbaviť aj Vrťo, pričom v kolonke „štatutár" momentálne svieti rovnaké meno Mészáros. Ako sa Vrťo vyjadril pre Aktuality.sk, likvidátorskú firmu vyhľadal spoločne so spoločníčkou, kontakt s Mészárosom odmieta. Na zápisnici valného zhromaždenia firmy je ale podpísaný ako on, tak aj Mészáros - ten sa ho zúčastnil ako hosť.

SaS pôvodne reagovala, že detaily prípadu nepozná, no preverí ho. Vrťom sa má dnes zaoberať republiková rada strany. Podľa svojich stanov je republiková rada najvyšším orgánom strany medzi jednotlivými kongresmi a rozhoduje aj o tom, či bude člen strany vylúčený.

„Bezúhonnosť našich členov je jedným z pilierov strany SaS. Medializované informácie i samotné vyjadrenia pána Vrťa, ktoré sa v tomto článku objavili, nás znepokojili. Celú záležitosť dôkladne posúdime a prijmeme rozhodnutie,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Aktualizované: Republiková rada sa vyjadrila. Vrťo v strane končí na vlastnú žiadosť. „Republiková rada strany Sloboda a Solidarita v pondelok vzala na vedomie rozhodnutie Romana Vrťa vzdať sa členstva v strane. Počas diskusie Vrťo odmietol medializované informácie o nehospodárnom nakladaní s eurofondami v občianskom združení a označil ich za nepravdivé. Obhajovať svoje dobré meno bude už ako nečlen SaS," uvádza sa v tlačovej správe.

Stránka podpolanie.sk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: podpolanie.sk)

Stránka podpolanie.sk

Peniaze z eurofondov za Ficovej vlády

Vrťo okrem iného vlastní firmu eSoft a založil občianské združenie Sportpolana. Ako vysvetľujú Aktuality, za dva roky malo podľa Centrálneho registra zmlúv občianske združenie z eurofondov od Pôdohospodárskej platobnej agentúry získať takmer 200-tisíc eur na projekty propagujúce región Podpoľania. 

Peniaze mali byť použité na papierové brožúry za 29 190 eur, knižku Podpoľanie za 32 767 eur, málo navštevovanú webovú stránku podpolanie.sk za viac ako 65-tisíc eur či mobilnú aplikáciu za 32 800 eur. Tá má iba štyri hodnotenia a naozaj skromný obsah. Zmluvy boli uzavreté počas toho, ako za agentúru zodpovedal Ficov minister Ľubomír Jahnátek.

Viac o téme: SaSRoman Vrťo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu