Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dzurinda valcuje ankety, návrat do politiky má však háčik: Odborníci vidia tento problém!

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (4)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čaká slovenskú politickú scénu veľký comeback? Slová bývalého premiéra a lídra SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu o tom, že vo vrcholovej politike ešte možno neskončil, sa stretli so zaujímavými reakciami. Čo na to hovoria známi politológovia Ján Baránek a Radoslav Štefančík?

Hoci aj samotný Dzurinda na otázku, či sa teda vráti do slovenskej politiky s novou stranou odpovedal vyhýbavo, návrat nevylúčil. „Ešte na túto otázku s čistým svedomím odpovedať neviem," vyjadril sa v relácii TA3. V ankete na našom webe by ho ale v prípade jeho kandidatúry volilo až 30% hlasujúcich.

Ján Baránek si myslí, že vyjadrenie vydáva jasné posolstvo - politik svoj návrat nevylučuje. „Ani ho nepotvrdzuje, ani ho nevylučuje, čo už samo o sebe je dosť veľavravné, lebo keby bol pevne rozhodnutý neísť do politiky, tak by, samozrejme, odpovedal inak," hovorí politológ, no zároveń dodáva, že podobné vyjadrenia mala aj Iveta Radičová ohľadom prezidentskej kampane a nakoniec nekandidovala.

Mikuláš Dzurinda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pravici chýba osobnosť typu Dzurinda

Podľa Radoslava Štefančíka je jasné, že rozbitému pravicovému spektru chýba osobnosť typu Dzurindu z jeho hviezdneho obdobia. Je tam však jedno ale. „Lenže Mikuláš Dzurinda nie je len synonymom úspechov slovenskej politiky, ale je zároveň človek, ktorý stál na čele vlády, kedy si aktéri spisu Gorila robili zo slovenskej politiky svoj vlastný biznis," tvrdí Štefančík.

Podobný názor má aj Baránek. Tvrdí, že pravica je v takej biede, že projekt takéhoto typu by nevidel beznádejne. Dzurinda je podľa jeho slov jeden z našich najlepších politikov, čo sa týka profesionality. „Len by musel veľmi veľa vecí dovysvetľovať – kauza Gorila a tak – a ten návrat by nebol z jeho strany komunikačne bezproblémový. Určite by čelil mnohým otázkam. Pokiaľ by bol schopný ich vysvetliť, tak určite by to bol ďalší krok k úspešnému návratu," tvrdí.

Ján Baránek
Zobraziť galériu (4)
Ján Baránek  (Zdroj: glob.sk)

Je šanca uspieť u mladých?

Dzurinda sa v relácii mimo iné zmienil o tom, že by svoju pozornosť zameral na mladých politikov a voličov. Ako tvrdí Štefančík, je to logické. „Mladí si veľa veci nepamätajú a preto si nebudú pamätať ani Radičovej vládu a jeho podiel na jej páde, prípadne keďže sa mladí ľudia o politiku príliš nezaujímajú, dokážu ľahko podľahnúť pokušeniam diabla, napríklad toho fúzkatého z Banskej Bystrice," vysvetľuje.

Dodáva, že je to vlastne sympatické, že Dzurinda ako politik, ktorý ma veľký podiel na demokratizácii Slovenska, sa usiluje socializovať mladých. 

Súboj s Ficom? Predbiehanie

Čo sa týka možného súboja s Robertom Ficom o štyri roky, Baránek si myslí, že ide o predbiehanie. „Takto - vylúčiť sa nedá nič. Poznáme z histórie návraty politikov, dokonca úspešné návraty politikov. Vrátil sa aj Churchill. Nedá sa to vylúčiť, ale opakujem, sú tam veľmi ťažké, respektíve veľmi prísne podmienky, ktoré by musel splniť," hovorí. Dzurinda navyše nezačína na nepopísanej tabuli.

Radoslav Štefančík
Zobraziť galériu (4)
Radoslav Štefančík  (Zdroj: archív autora)

Štefančík prílišný optimizmus v tomto prípade nezdieľa. Slovensko sa podľa neho posunulo vpred, Dzurinda sa navyše už počas svojich najväčších úspechov umiestňoval aj na popredných miestach v prieskumoch nepopularity.

„Takže ak jednu časť verejnosti, ktorej nevadí korupcia a klientelizmus, bude zastupovať Robert Fico, nemôže tú druhú časť zastupovať človek, počas ktorého vládnutia vznikal dokument známy pod menom Gorila," upozorňuje a dodáva, že preto Dzurindu možno vnímať už len ako ikonu slovenskej politiky, ktorého zlaté obdobie skončilo prístupom Slovenska do Európskej únie a NATO.

Viac o téme: Mikuláš DzurindaJán BaránekRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu