Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mikuláš Dzurinda priznal to, čo sa roky šušká: Silná Európa, chvála Ficovi a návrat pred voľbami

Mikuláš Dzurinda v Českej televízii hovoril aj o návrate do politiky. Zobraziť galériu (3)
Mikuláš Dzurinda v Českej televízii hovoril aj o návrate do politiky. (Zdroj: repro foto ČT24)

BRATISLAVA - Trápi ma, čo sa tu deje a politika mi chýba. Toto sú slová Mikuláša Dzurindu, ktorý prehovoril o viacerých aktuálnych témach v Českej televízii. Bývalý premiér vyslovil niekoľko zaujímavých myšlienok. Prekvapil tiež postojom k Robertovi Ficovi. Najzaujímavejšia je však jeho odpoveď na otázku, či sa plánuje vrátiť na slovenskú politickú scénu.

O návrate do politiky pred voľbami

Keď sa ho moderátorka opýtala, či sa plánuje vrátiť do slovenskej politiky, Dzurinda sa zasmial. Následne sa však zamyslel a prezradil, že mu vývoj na našej scéne robí vrásky. "Pozerám sa na tento vývoj kriticky a to ma aj trošku núti vyhýbať sa striktnému odmietaniu otázky, či som definitívne preč od politiky. Neviem, láka ma trošku domáca politika. Ten adrenalín vysokej exekutívnej politiky, ten mi chýba. Ja som človek, ktorý sa rád rozhodoval," povedal Dzurinda, keď vzápätí zaznela priama otázka - návrat do politiky - áno alebo nie? "Neviem v tejto chvíli," odvetil Dzurinda s tým, že do volieb je ďaleko, ale s ľuďmi sa baví o všeličom.

Mikuláš Dzurinda priznal to,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto ČT24)

O intrigách

O Dzurindovi je známe, že sa o ňom hovorí ako o intrigánovi, no expremiér Slovenska to odmieta. "Hovorí sa o mne, že som veľký intrigán. Čo všetko možné aj nemožné som robil. No nič špeciálne som nerobil, len som hľadal neustálu zhodu," tvrdí Dzurinda.

O Ficovi

Zaujímavé je, že v súčasnej geopolitickej situácii dokázal pochváliť Ficovu vládu. "Roberta Fica veľmi nemusím a nemám ho za čo veľmi pochváliť. Musím to konštatovať, že Slovensko má stabilnú vládu, ktorá prijíma zákony."

O českej politike

Porovnal aj slovenskú a českú politickú scénu, pričom našiel veľa paralel. "Politická scéna je rovnako veľmi rozkolísaná, je tam príliš emócií, osobných útokov a trestných oznámení. Čo je čosi, čo nie je v takej pracujúcej demokraciu veľmi typické, aj keď ideálne to nie je azda nikde." Vyhlásil tiež, že si dával pozor, koho podporí pri českých prezidentských voľbách. Súčasného prezidenta Miloša Zemana považuje za kontroverzného.

Mikuláš Dzurinda priznal to,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto ČT24)

O EÚ

Niečo by sme mali v Európe zmeniť, tvrdí Dzurinda s tým, že by privítal spoločnú európsku obranu. "Niečomu by sme sa mali vyhnúť a pre niečo nové by sme sa mali rozhodnúť. Treba si vyjasniť vzťahy. Neraz predstierame v Bruseli, že riešime každodenné problémy ľudí. Neriešime. Treba sa vyhnúť ďalšej centralizácii. Nerád počúvam o harmonizácii daní. Nesmieme sa viac zošnurovávať. Ale treba ísť za víziou silnej kontinentálnej Európy. Som zásadný fanúšik spoločnej európskej obrannej únie."

Viac o téme: Mikuláš Dzurinda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu