Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľký návrat z politického záhrobia, priznanie expremiéra Dzurindu: Vráti sa poraziť Fica?!

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda ešte nepovedal posledné slovo. V relácii TA3 pri príležitosti úmrtia prezidenta Michala Kováča poriadne prekvapil. Môžeme sa tešiť na návrat najsilenejšieho muža v histórii slovenskej pravice?

Dzurinda pripustil, že v politike ešte neskončil, keď sa pustil do hodnotenia súčasného stavu strany SDKÚ, ktorú zakladal. Po prvé, nie je mi to celkom jedno a je mi to ľúto, že ten výsledok je taký, že strana prakticky neexistuje. Zároveň ale, aby som zostal trošku verný svojmu politickému presvedčeniu, som povinný povedať, že nikdy som nevnímal politickú stranu ako cieľ. Politická strana je nástroj, prostriedok na dosiahnutie cieľa. Čiže v tom by som, prísne vzaté, až problém nevidel. Skôr vidím problém v tom, že nejestvuje adekvátna alebo rovnocenná náhrada, nástupca SDKÚ-DS, v tomto vidím problém,“ vyhlásil s tým, že necíti dobre, keď sleduje výsledky a prieskumy.

Na otázku, či sa plánuje vrátiť do slovenskej politiky bol už konkrétnejší.  „Ešte na túto otázku s čistým svedomím odpovedať neviem. Ešte stále sa mi zdá, že je skoro, aj keď ten vývoj veľmi pozorne sledujem, lebo politika od samého začiatku, od ôsmich rokov môjho života je mojou vášňou. Je to ešte stále skoro,“ reagoval.

Dzurinda tvrdí, že sa poučil a snaží sa rozprávať najmä s mladými ľuďmi. Podľa neho sú práve mladí budúcnosťou a alternatívou, kam by sa malo Slovensko pohnúť. S takými ľuďmi by veľmi rád pracoval, stačí aby boli zapálení a vášniví pre politiku rovnako, ako bol on s kolegami v 90. rokoch.

Dzurinda sa vyjadril aj k Robertovi Ficovi, s ktorým mal najväčšie spory. Podľa expremiéra sa šéf Smeru v poslednej dobe upokojil, je vyrovnanejší a keď skončí tak sa z toho už nezrúti.  Nevylúčil ani to , že či budú spolu ešte bojovať o priazeň voličov.

„Nemôžeme vylúčiť, nechcem ju vylúčiť, nemôžem ju vylúčiť, pretože zatiaľ ten vývoj, ktorý sledujem, politické diskusie, ktoré sledujem, udalosti, ktoré sledujem mi navrávajú, že nikto z nás, aj čo sme v minulosti slúžili a možno sme si aj mysleli, že už slúžiť nebudeme, aby sme sa celkom dištancovali alebo izolovali. Ja na to nemám dôvod. Skôr naopak, cítim sa pri silách, pred týždňom som zabehol svoj ostatný maratón a politika ma nesmierne baví. A aj keď dnes operujem na európskej úrovni a v politickej úrovni, Európska únia nie je jednotný štát, Európska únia je celok štátov, my sme intergouvermental, sme medzivládna inštitúcia. Európska únia bude mocná vtedy, keď budú mocné jednotlivé členské štáty, keď budú tieto členské štáty schopné komunikovať a toto sú veľmi silné argumenty v prospech toho, aby som si vývoj na Slovensku stále všímal a mne záleží na Slovensku,“ dodal Dzurinda.
 

Viac o téme: PremiérMikuláš DzurindaSDKÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu