Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Exminister zdravotníctva je namočený v škandále: Spojenie s finančnými žralokmi z Penty!

Miroslav Beblavý a Viliam Čislák Zobraziť galériu (2)
Miroslav Beblavý a Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý minister Viliam Čislák má problém! Ako dnes na Facebooku informoval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, kvôli práci Čisláka pre Pentu začal konanie výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Ak bude uznaný za vinného, hrozí mu mastná pokuta.

Jablkom sváru je v septembri minulého roka podpísaná zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku vo výške takmer 462-tisíc eur na kúpu CT prístroja pre firmu Wesper. Tá je dcérskou spoločnosťou ProCare. Dnes pracuje Čislák práve v sieti týchto polikliník, ktoré sú vlastnené skupinou Penta.

Čislák, ktorý sa už od začiatku bránil, že jeho konanie nie je protizákonné, ešte v utorok poslal médiám informácie o tom, čo je jeho prácou v ProCare a aké má podmienky. „Rozhodol som sa zverejniť základné informácie mojej zmluvy so spoločnosťou ProCare a.s., ktorá mi dala na to dala svoj súhlas,“ napísal.

Čislák berie 2 500 eur mesačne

Podľa zmluvy si platovo oproti ministrovaniu pohoršil, pretože berie 2 500 eur v hrubom mesačne (ako člen vlády dostával 3 671 eur). Získal však náborový bonus vo výške dvoch nástupných platov, čiže 5000 eur.

Beblavý minulý týždeň podal podnet Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií na Čisláka. Ako upozornil, podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu platí, že ak verejný funkcionár dva roky pred skončením funkcie poskytol nejakej osobe napríklad štátnu pomoc, poskytol alebo povolil inú podporu, výhodu alebo odpustil povinnosti, nemôže rok po skončení funkcie byť zamestnaný v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnoprávnom vzťahu u tých osôb, ak je jeho mesačná odmena v tomto zamestnaní vyššia ako 10-násobok minimálnej mzdy (to činí 4050 eur).

Výbor dal za pravdu Beblavému

Situáciou sa výbor zaoberal dnes a súhlasil s Beblavým. Nezaradený poslanec tvrdí, že obrana Čisláka a Penty stoji na vode. Hovorí, že Čislák nezverejnil žiadne konkrétne dokumenty, ale len svoje tvrdenia, čo v tých zmluvách je. Exminister mal navyše podľa pôvodných vyjadrení manažerskú zmluvu, čo by podľa Beblavého bolo v rozpore so zákonom bez ohľadu na výšku mzdy, „keďže zákon zakazuje zmluvy, kde osoba vystupuju v mene zamestnávateľa a manažér vystupuje v mene zamestnávateľa minimálne voči podriadeným zamestnancom.“ ProCare a Čislák vraj preto hneď popreli, čo povedali a tvrdia, že zmluva je pracovnoprávna radového zamestnanca a opis neobsahuje žiadne manažérske právomoci ani obsah.

Problémom je aj spomínaný nástupný bonus 5000 eur. Ten je totiž vyšší ako už spomínaný desaťnásobok minimálnej mzdy. "Ak mu bol vyplatený, tak bol zákon porušený, aj keby bol naozaj radovým zamestnancom," vysvetľuje Beblavý. On sám v tom má jasno: „Pán Čislák nespochybniteľne porušil nielen etiku, ale aj to, čo zákon chcel zakázať - aby sa niekto zamestnal inak ako v úplne radovej pozícii u niekoho, komu predtým dal peniaze či výhody. Vďaka ich babráckosti vyzerá, že to bude aj potrestateľné."

Status Miroslava Beblavého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Miroslav Beblavý)

Ako povedal novinárom predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS), v prípade, že bude šetrením dokázané porušenie ústavného zákona, hrozí Čislákovi pokuta vo výške trojnásobku jeho niekdajšieho mesačného ministerského platu.

Obrana Penty a Čisláka

Ešte pred rokovaním výboru sa k téme vyjadril hovorca siete polikliník Jerguš Holéczy. Podľa neho spoločnosť Pro Care neporušuje žiaden zákon a ani zákon, na ktorý sa odvoláva poslanec. "Pán Čislák nemá uzavretú ani jednu zo zmlúv (zmluvu o prokúre, mandátnu zmluvu, komisionársku zmluvu, zmluvu o sprostredkovaní, zmluvu o obchodnom zastúpení, zmluvu o tichom spoločenstve alebo darovaciu zmluvu)," vysvetlil. 

Ako sa uvádza v zmluve, Čislák vykonáva „odbornú činnosť podľa pokynov generálneho riaditeľa, riadne vyhotovuje a vedie súvisiace dokumentácie a poskytuje odborne konzultácie a poradenstvo manažmentu spoločnosti v oblasti svojej činnosti,“.

Medzi jeho pracovnú náplň má patriť aj pripravovanie analýzy situácie v zdravotníctve, v zariadeniach ProCare s cieľom zefektívniť procesy a nastavenie práce lekárov a iného medicínskeho personálu. Taktiež „pripravuje analýzu situácie v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti na východnom Slovensku.“

Viac o téme: PentaMiroslav BeblavýViliam ČislákProCare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu