Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čislák si môže vydýchnuť: Pokuta za túto činnosť ho napokon minie

Viliam Čislák
Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý minister zdravotníctva Viliam Čislák nedostane pokutu za to, že pracuje pre spoločnosť ProCare, ktorú vlastní Penta. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií totiž neprijal v tejto veci platné uznesenie, a tak sa konanie voči Čislákovi skončilo.

Podnet voči Čislákovi podal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, podľa ktorého Čislák porušil zákon o konflikte záujmov. Beblavému sa nepozdáva, že Čislák pracuje pre spoločnosť Penta, od prvého júla sa zamestnal ako poradca a konzultant predsedu predstavenstva siete polikliník ProCare Mareka Dubana.

Pritom ešte ako minister zdravotníctva podpísal vlani v septembri zmluvu so spoločnosťou wesper (100-percentnou dcérskou spoločnosťou ProCare) na nenávratný finančný príspevok vo výške 461.000 eur. Podľa poslanca to vzbudzuje pochybnosti a ukazuje na možné porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. A to tým, že zákon zakazuje verejnému činiteľovi zamestnať sa u tých osôb, ktorým schválil finančný príspevok dva roky pred skončením jeho funkčného obdobia.

Vo firme sa nemôže zamestnať rok po skončení svojho funkčného obdobia, ak je jeho plat v nej viac ako desaťnásobkom minimálnej mzdy (4050 eur mesačne). Čislák výboru vo svojom vysvetlení uviedol, že nie je zamestnaný firmou, ktorá dostala štátny príspevok. Pokiaľ ide o jeho odmenu, podľa Čisláka jeho dohodnutá mesačná mzda nie je taká vysoká, aby ňou porušil zákon. Legislatíva pritom podľa neho nedefinuje nástupný bonus, preto ho nemožno považovať za odmenu.

Koaliční poslanci sa s jeho vysvetlením uspokojili. Peter Kresák (Most-Híd) sa zamýšľal nad tým, čo je mesačná odmena. "Čo je mesačná odmena? To je niečo, čo sa pravidelne opakuje. Môžeme vnímať akúkoľvek odmenu ako mesačnú?" pýtal sa s tým, že podľa neho nie. Koaliční poslanci súhlasili. Opozícia mala iný názor. A to nielen na odmenu, ale aj na prepojenie firiem ProCare a wesper.

"Firma wesper, ktorá dostala štátny príspevok, je stopercentne vlastnená ProCareom, ktorá teraz zamestnáva pána Čisláka. Takže to považujem za nedostatočné vysvetlenie. A pokiaľ ide o mesačnú odmenu, som presvedčený, že akákoľvek odmena za kalendárny mesiac je mesačnou odmenou a teda pán Čislák mal byť výborom potrestaný pokutou," uviedol Poliačik.

Výbor riešil aj konanie voči bývalému šéfovi štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslavovi Vaďurovi. Podnet podal na Vaďuru opäť Beblavý, a to v súvislosti s prípadom Kliniky Kostka. Hoci podľa Poliačika vo svojom vysvetlení Vaďura nezodpovedal všetky pochybnosti, koaliční poslanci Dušan Tittel (SNS) aj Kresák boli s Vaďurovým vysvetlením spokojní. Podľa Tittela sa nenašlo dosť dôkazov o tom, že Vaďura osobne porušil zákon. Výbor ukončil aj toto konanie a Vaďura pokutu nedostal.

Viac o téme: Pokuta PentaViliam Čislák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu