Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovný prst nad starým kontinentom: Ľudia už Európe neveria, na moc striehnu radikáli!

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vieru v Európsku úniu (EÚ) nestratila len Veľká Británia, ale aj veľká časť z jej ostatných členov. V relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD) s tým, že ak Európska únia nevstúpi do otvoreného dialógu s občanmi únie, tejto iniciatívy sa chopia radikáli.

"Desaťročia sa plíživým spôsobom robia veci, aby sme z EÚ urobili superštát," vysvetlil ďalej Maďarič. EÚ nevyšiel nápad s jednotnou ústavou, ktorú nepodporilo Francúzsko či Holandsko, Lisabonská zmluva je podľa Maďariča takmer jej stopercentná kópia. "Treba zastaviť utópiu superštátu, " dodal Maďarič s tým, že diktovať každému rovnaké podmienky a potláčať individualitu každého člena, nie je správne.

Odpoveďou hnev Britov z vidieka

Odpoveďou na takéto správanie únie bol hnev Brita z vidieku, ktorý hovorí, že mu Brusel nebude kázať, čo bude robiť. Aj napriek tomu je však Maďarič zástancom konceptu zjednotenej Európskej únie, ktorá musí fungovať ďalej aj bez Veľkej Británie. Ak by sa podľa neho z únie stalo zoskupenie, ktorého gro by mali tvoriť len zakladajúce štáty a SR by zostala na periférii únie, mali by sme sa čoraz viac upnúť k NATO.

"My patríme k západnej Európe a do Severoatlantického priestoru," dodal Maďarič s tým, že premiér SR Robert Fico by mal zvolať zasadnutie koalície aj parlamentu, aby sa jasne zadefinovalo, ako má únia podľa Slovenska vyzerať a povedať svoj názor nahlas aj počas nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ.

Výsledok je článkom z novín

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR František Šebej (Most-Híd), pre RTVS v O 5 minút 12 povedal, že "rozhodovanie o tom, aká bude tvár únie vyžaduje čas a rozvahu". Hoci koncept spoločnej a bezpečnostnej politiky bez Británie v únii stráca zmysel, pretože od spoločného stola podľa Šebeja odchádza protrhový hlas tohto konceptu a hlavná protiváha Nemecka a Francúzska v únii, ešte nič nie je stratené. "Výsledok referenda je len článkom z novín", povedal Šebej a dodal, že to tak aj zostane, kým Británia neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy.

Ak ho aktivuje a začnú sa oficiálne rokovania o odstúpení Británie z únie, "treba im podať ruku, ak si EÚ zachová zdravý rozum a vyrokuje im čo najvýhodnejšie podmienky na spoluprácu," povedal Šebej. Zdôraznil tiež, že nesúhlasí so škodlivým a hlúpym nápadom predsedu Európskej komisie (EK) Jeana Clauda Junckera, aby EÚ vystúpenie Británie z únie "osladila".

Podľa Kollára sú vinní europapaláši

Trestať tých 52 percent, ktorí hlasovali za odchod z únie, je podľa neho rovnako hlúpe, ako trestať tých 48 percent, ktorí hlasovali za zotrvanie. Šebej rovnako nesúhlasil ani s vyjadrením predsedu hnutia Sme rodina - Boris Kollár Borisom Kollárom, ktorý sa vyjadril, že za brexit sú zodpovední europapaláši, a nie populisti. Kollár vidí hlavný problém v strate dôvery ľudí v EÚ, najmä v Bruseli a nezvládnutí migračnej krízy.

"EÚ je technický úrad a zdroj legislatívny," vysvetľoval Šebej Kollárovi. Zodpovednosť za to, čo sa stalo v únii, by pripísal skôr predsedovi Európskej komisie. Kollárovi sa snažil vysvetliť, že ani utečenecká kríza, ktorá zasiahla Európu ešte minulý rok, nie je dôvodom brexitu. Veľká Británia rieši úplne iný typ migrantov, ktorých na svojom území nechce - Slovákov, Čechov, Maďarov a Poliakov. 

Klus má obavy z radikalizmu a populizmu

Podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Martin Klus (SaS) má obavy, že v Európe nastane éra radikalizmu a populizmu, ktoré neprinesú spoločnosti nič dobré. Dokonca sama Británia sa brexitom pripravila podľa neho o výhodné postavenie. Odo dňa, kedy budú chcieť Briti s úniou spolupracovať ako jej nečlenovia, budú musieť rešpektovať a implementovať legislatívu EÚ, hoci o nej nebudú môcť rozhodovať.

"EÚ sa dostala medzi dva mlynské kamene - potrestajme Britov za to, čo urobili EÚ, alebo si ich udržme čo najbližšie ako Nórsko," povedal Klus. Podotkol aj, že kľúčové pre úniu budú blížiace sa voľby vo Francúzsku a Nemecku, ktoré rozhodnú tiež o jej osude. Na záver relácie ešte poznamenal, že pre Slovensko ako predsedajúcu krajinu bude teraz dôležité, aby hľadala a našla kompromisy, aby Európska únia zotrvala s tým, že tie veci, ktoré do EÚ priniesli Briti, nesmú stratiť svoje opodstatnenie.

Viac o téme: Smer-SDMarek MaďaričBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu