Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Extrémisti menia štýl, lížu hranu zákona: Kaliňák si zastáva políciu, vraj má sťaženú prácu

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Extrémisti sa snažia prispôsobovať novým pravidlám, aby čo najmenej prekračovali zákony a išli po hrane.

„To je extrémistická špecialita, lízať hranu zákonnosti. Polícia má omnoho sťaženejšiu prácu,“ uviedol dnes minister vnútra Robert Kaliňák v reakcii na otázky, či polícia dostatočne koná a monitoruje v prípade extrémistov. „Ešte v roku 2006 pochodovali s fakľami a v uniformách Hlinkovej gardy a dnes už nie. Rozpustili sme Slovenskú pospolitosť," pripomenul minister. Vzdanie sa fakieľ a uniforiem je zásluha polície, ktorá veci riešila, vyhlásil Kaliňák.

V súvislosti s tým, že vyšetrovateľ až teraz začal trestné stíhanie poslanca NR SR Petra Krupu zo strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko vo veci podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd pre jeho facebookové vyjadrenia, Kaliňák zdôraznil, že „nebude diktovať policajtom, kedy a koho majú stíhať a čo majú robiť“. Ak sa v minulosti politicky zasahovalo do prípadov, tak sa to skončilo fiaskom a to sú pre nás výstrahy, dodal. 

Najurgentnejší problém predstavujú prejavy extrémizmu

V roku 2015 sa na Slovensku témy súvisiace s ľudskými právami vrátane referend na ochranu rodiny, nárastu extrémizmu, problematiky masovej migrácie alebo šikany na pracovisku dostali z racionálnej a odbornej roviny do roviny emocionálnej a expresívnej, v ktorej sa laická i odborná verejnosť odkláňa od pragmatického prístupu k tejto téme. Na tlačovej konferencii to dnes konštatoval riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marián Mesároš, ktorý novinárom predstavil tohtoročnú Správu o dodržiavaní ľudských práv vrátane rovnakého zaobchádzania v Slovenskej republike. "Stáva sa z toho strašiak, prehlbujú sa a vznikajú predsudky a stereotypy," konštatoval.

Za najurgentnejšie problémy v súčasnosti považuje Mesároš prejavy extrémizmu a prístupu k téme migrácie, pričom intenzita násilných prejavov sa podľa neho stupňuje najmä na internete. Slovenská spoločnosť podľa Mesároša podcenila prejavy extrémizmu v spoločnosti. "Mysleli sme si, že pokiaľ o nich nebudeme informovať, že sami zlyhajú na neschopnosti naplniť to, čo tvrdia, ale sociálne siete im pomohli k výsledku, ktorý pred niekoľkými mesiacmi dosiahli a je to záväzok pre celú spoločnosť a inštitúcie, aby sme si uvedomili, že takto to ďalej nejde a treba aktívnejší prístup a odbornú diskusiu," povedal.

Z hľadiska ľudských práv sú podľa neho na Slovensku naďalej najohrozenejšie osoby so zdravotným postihnutím, sociálne vylúčené spoločenstvá vrátane Rómov, deti z hľadiska kvality vzdelávacieho procesu ako aj osoby s odlišnou sexuálnou orientáciou. Práve sexuálna odlišnosť sa podľa Mesároša v poslednom čase stala "veľmi ťažko spoločensky spracovateľná téma". "Myslím, že tu sme sa posunuli o niekoľko rokov späť," vyhlásil. 

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva monitoruje a hodnotí dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd, ako aj dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania na Slovensku. Správa o dodržiavaní ľudských práv za rok 2015 sa v jednotlivých kapitolách opakovane aj prierezovo venuje ľudským právam a slobodám, problematike extrémizmu, dodržiavaniu zásady rovnakého zaobchádzania a otázkam diskriminácie.

Obsahovo sa Správa zameriava na vybrané ľudské práva a slobody, ktoré boli v roku 2015 predmetom verejných diskusií, pri uplatňovaní ktorých sa v praxi prejavili nedostatky, alebo ktorých ochrana sa ukázala v uplynulom roku ako problematická. Cieľom Správy je poskytnúť objektívny, pravdivý a aktuálny obraz o dodržiavaní ľudských práv v SR za uplynulý rok a súčasne uviesť aj závery a odporúčania na zabezpečenie zefektívnenia ochrany a uplatňovania ľudských práv a základných slobôd.

Viac o téme: ExtrémistiPolícia Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu