Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Baránek hodnotil premiéra: Opozícia je na nič, no Fico sám robí to, z čoho obviňuje

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V príhovore delegátom včerajšieho slávnostného snemu Smeru-SD v Nitre, ktorý sa konal pri príležitosti 15. výročia založenia strany, nepovedal Robert Fico podľa politológa Jána Baránka nič nové.

"Robert Fico veľa hovoril o nenávisti, veľa vyčíta opozícii, pričom celý jeho prejav nebol konsenzuálny smerom k opozícii. Treba mu dať za pravdu, že alternatíva k vládnutiu Smeru je momentálne dosť mizerná, a to, čo vyčíta opozícii, robí aj on sám. Niektoré veci Robert Fico dosť preháňa a používa podobný slovník, z akého obviňuje opozíciu. Používa expresívne slová, ako napríklad nenávisť a zlepenec," uviedol politológ a dodal, že Robert Fico by mal vo svojich prejavoch hovoriť konkrétnejšie.

Snem v Nitre viedol podpredseda Smeru Pavol Paška, čo by podľa Baránka mohlo vyzerať aj ako jeho čiastočná rehabilitácia. "Treba si uvedomiť, že Paška bude poverený prácou v regiónoch, takže až taká rehabilitácia to nie je. Paradoxne, Paška patril k tomu košickému krídlu, ktoré nebolo v dobrom vzťahu s ostatnými regiónmi a hlavne so skupinou zo západu. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie. Možno je to symbolické gesto smerom dovnútra Smeru, že Fico Pašku úplne nemarginalizoval,“ povedal Baránek.

Predseda Smeru Fico vyzval opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Návrhy na odvolanie sú úplne legitímnou prácou opozičných parlamentných strán, kde sa môžu zviditeľniť, kde sa dá hovoriť o chybách, ktoré vláda robí...Táto vláda nemá žiadneho partnera, o to viac potrebuje kontrolu. Nečudujem sa, že momentálne je viac návrhov na odvolávanie ministrov, pre opozíciu je len toto kontrola vlády. Ja so žiadnou balkanizáciou nesúhlasím,“ povedal Baránek.

Fico je nervózny, tvrdí Figeľ

KDH odmieta súčasné zneužívanie moci, populizmus a zadlžovanie krajiny namiesto skutočných a zodpovedných riešení pre ľudí. "Som presvedčený, že do roka sa politická mapa Slovenska zmení. Ako už viackrát v minulosti, KDH urobí aj teraz všetko pre to, aby naša krajina mala nielen stabilnú, ale aj zodpovednú vládu," reagoval na snem Smeru-SD predseda KDH Ján Figeľ.

Podľa neho po povalení bývalej vlády a politicky vynútených predčasných voľbách Smer obsadil nielen všetky výkonné, ale aj kontrolné orgány štátu. Smer nemá rád kontrolu. Aj preto rastú problémy s aroganciou a korupciou moci. Premiér Fico je nervózny, lebo ľudia, médiá a opozícia odhaľujú rozsiahle predražovanie a rozkrádanie verejných financií. Podľa Figeľa sa skrýva za prázdne frázy typu balkanizácia ekonomiky a očierňovanie. 

„Opozícia nevie a nemôže s nami súperiť na poli hospodárskeho a sociálneho vývoja, ponúka len nenávisť. Za podpory výraznej časti médií sa snaží vytvoriť o Smere ten najnegatívnejší obraz,“ zdôraznil. KDH na čele s neúspešným ministrom dopravy podľa Fica organizuje odvolávanie ministra dopravy. Vyzval preto opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Vyzývam opozíciu, aby išla do normálneho parlamentného hodnotového súboja,“ vyhlásil v príhovore k delegátom slávnostného snemu Smeru v Nitre Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu