Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ekonóm predpovedá situáciu na Slovensku: Môže byť lepšie, Fico musí spraviť toto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Viac pracovných miest, vyššie platy a lepší život. Všetci si želáme, aby nový rok bol lepší ako ten predchádzajúci. Bude rok 2015, kedy sa situácia zmení? Ekonomický expert predpovedá situáciu na domácej scéne. Pozrite sa, akých bude najbližších 12 mesiacov.

Predpovedať je vo všeobecnosti ťažké, najmä pokiaľ ide o ekonomický vývoj na Slovensko. Zasahuje do neho veľa externých faktorov ako výkonnosť našich najväčších obchodných partnerov či situácia na Ukrajine. Ekonóm Peter Goliaš z inštitútu INEKO si myslí, že by sme mohli prežiť úspešný rok za niekoľkých predpokladov.

"Nerád predpovedám, keďže budúcnosť je do veľkej miery neistá. Ak by som si však predstavil, že sa v budúcom roku vojenský konflikt na Ukrajine nevyhrotí, že eurozóna neupadne do deflácie a recesie a že naša vláda, zdravotnícke zariadenia či samosprávy nepodľahnú lákadlu rozdávať viac peňazí, než im rozpočet dovolí, mohli by sme prežiť aj celkom úspešný rok," povedal pre Topky Goliaš.

Klesnúť by mohla aj vysoká nezamestnanosť, no na druhej strane by si analytik želal, aby vláda lepšie sprístupňovala luďom informácie. "Nezamestnanosť by mohla klesať ďalej, reálne mzdy rásť a verejné financie by sa mohli vrátiť na cestu k ozdraveniu. To je celkom pravdepodobný scenár. Oveľa menej pravdepodobné je, že sa splní moje želanie, aby vláda dala ľuďom spoľahlivé informácie o kvalite verejných služieb. Napríklad o tom, ako dobre liečia ľudí v nemocniciach, ako dlho sa čaká na rôzne operácie, aké sú platy a aká je miera nezamestnanosti absolventov jednotlivých škôl, ako efektívne pracujú rôzne súdy, policajné stanice či úrady práce," myslí si ekonóm.

V budúcom roku by teda Smer mohol aspoň takýmto krokom zvýšiť kvalitu života. Keby občania vedeli efektívne vyhodnotiť kvalitu verejných inštitúcií a úradov. Poskytnúť luďom informáciu nie je ani drahé ani nepopulárne, myslí si Peter Goliaš.

"Zverejnením týchto informácii by vláda podstatne prispela k zvýšeniu kvality života. Ľudia by sa jednak vedeli lepšie rozhodnúť, kam pôjdu za lepšími službami, jednak by dokázali vytvoriť účinný tlak na nemocnice, školy či úrady, aby robili svoju prácu lepšie," zdôraznil s tým, že by sa to dalo stihnúť do jedného roka.

"Poskytnúť ľuďom informácie nie je drahé ani nepopulárne a dá sa to stihnúť aj behom jedného roka. Chce to len aktívny prístup politikov a úradníkov. Bolo by fajn, keby si na to našli čas práve v budúcom roku, aby sme na jeho konci mohli povedať, že sme našu krajinu posunuli o kúsok ďalej," povedal Topkám Goliaš.

INEKO prinieslo v tomto roku rebríček hodnotenia kvality nemocníc. Podľa vlastných kritérií si môžete porovnať svoju nemocnicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu