Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Lajčák zavaril Ficovi kvôli slovám o III. svetovej vojne: Trapas, LSD a svetové médiá

Robert Fico Zobraziť galériu (6)
Robert Fico (Zdroj: SITA, RTVS)

BRATISLAVA - Na Ukrajine hrozí veľký vojenský konflikt, pravdepodobnosť jeho vypuknutia je až 70 percent, prehlásil Robert Fico. Odborná verejnosť sa však chytila pri premiérových výrokoch za hlavu. Nikto nevie, odkiaľ túto informáciu zobral. Ficovi zavaril aj Lajčák, keď jeho výroky nepovažuje za zahraničnopolitické otázky a zaútočil na novinárov, že sú Ficom posadnutí. Tvrdenia o blížiacom sa konflikte riešili aj Česi a svetové médiá. Radoslav Procházka dokonca prehlásil, že Fico bol na drogových testoch LSD.

"Hovorím o priamom vojenskom konflikte. Nehovorím o konflikte Rusko – Ukrajina, ale o veľkom konflikte," uviedol predseda vlády včera. Túto informáciu má premiér z nemeckého zdroja, ktorý nechcel menovať.

Z možného konfliktu je podľa premiéra v Európe veľká nervozita. Fico si preto myslí, že by sa v Európe mali nájsť sily, ktoré sú pripravené postaviť sa do roly mierotvorcov. "Ak tam vypukne vojna, ak sa niečo stane, Slovensko bude veľmi trpieť," dodal.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na otázku, čo hovorí na vyjadrenia premiéra, reagoval hystericky. Oboril sa na novinárov, že majú voči nemu komplex. Dokonca jeho vyhlásenia nepovažoval za otázku medzinárodnej politiky.

Pozrite si Lajčákovu reakciu

 

Riešili to aj v Českej televízii

Výroky o veľkom konflikte rozoberali včera aj v Českej televízii v relácii Horizont ČT 24. "O tej blížiacej sa veľkej vojne nehovorí nikto zo svetových politikov, Robert Fico sa odvolával na nemecký zdroj, Angela Merkelová o tom mlčí. Má tak úžasné zdroje alebo je za tým iná motivácia?" pýtal sa moderátor.

Jeho hosťovi tie vyhlásenia pripomenuli Vladimíra Mečiara. "Toto trošku pripomína Vladimíra Mečiara, ktorý veľmi rád prichádza s informáciami, kde tie zdroje tajil. Nepomohol mu ani jeho minister Lajčák, pretože na otázku novinárov povedal, že to podľa neho nie je zahraničnopolitický problém. Tak si potom treba položiť otázku, aký je to problém?" zareagoval slovenský spravodaj v Prahe Boris Kršňák.

Procházka myslel, že Fico si dal LSD

Šéf Siete Radoslav Procházka premiérove informácie o blížiacom konflikte spochybnil. Podľa neho je možné, že išiel na drogové testy LSD. "Slovenská armáda sa vrátila k americkému experimentu s testovaním s LSD a premiér išiel na testy dobrovoľne ako prvý, alebo to bolo nezodpovedné entré k rozhodovaniu vlády o nákupe radarov," povedal včera na tlačovke Procházka.

Odborníci sa pritom zhodujú, že týmito vyhláseniami chce Fico odpútať pozornosť od domácich problémov. V poslednej dobe ich má Ficova vláda na svedomí dosť a je možné, že premiér je z toho unavený. Práve preto môže ísť o pokus vytvoriť akúsi dymovú clonu, aby domáce politické problémy prekryl.

Písali o tom vo svete

Premiérove výroky o veľkom konflikte zachytili aj svetové médiá. Písali o tom renomované ekonomické noviny ako The Wall Street journal, agentúra Bloomberg či Businessweek.

VIDEO Lajčák zavaril Ficovi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

VIDEO Lajčák zavaril Ficovi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

VIDEO Lajčák zavaril Ficovi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu