Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šíri sa správa, že máte poslednú šancu odmietnuť ísť bojovať: Je to blud, poznáme pravdu!

Slovenskí vojaci v akcii Zobraziť galériu (3)
Slovenskí vojaci v akcii (Zdroj: mod.gov.sk)

BRATISLAVA - V posledných dňoch sa začala internetom masovo šíriť správa o tom, že všetci bojaschopní Slováci majú poslednú šancu odmietnuť ísť bojovať a zabíjať do vojny. Celá správa vyzerá na prvý pohľad dôveryhodne, pretože sa odvoláva na platné zákony. O tom, že ľudia jej uverili a začali ju vo veľkom komentovať a posielať všetkým známym svedčia aj príspevky na sociálnych sieťach. Nechali sa však nachytať, výzva im totiž zatajila veľmi dôležitú informáciu. Zistili sme, ako to je v skutočnosti.

V súčasnosti koluje po internete výzva, aby muži, na ktorých sa vzťahuje povolávací rozkaz, urýchlene odopreli mimoriadny výkon služby. Reagujú tak na slová Roberta Fica, že na Ukrajine hrozí na 70 percent veľký vojenský konflikt. Písomne tak majú zaslať do konca januára na Okresný úrad stanovisko, v ktorom sa zo služby odhlásia.

Šíri sa správa, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

"Nepremeškajte 30. január 2015, inak hrozí, že budete musieť ísť zabíjať ľudí do vojny," hlásia iniciátori na svojich stránkach. Odopretie je možné len v čase mieru a písomné doručenie musí byť na úrade doručené do konca januára.

Podľa zákona môžete odoprieť mimoriadny výkon vojenskej služby kvôli výhrade vo svedomí alebo z náboženského presvedčenia. Pred vyše mesiacom sa nechal premiér Robert Fico počuť, že nám hrozí veľký konflikt. "Na 70 percent hrozí vojenský konflikt na Ukrajine a nielen tam. Táto infomácia  je vážna a mám ju z nemeckých zdrojov," povedal Fico na HNClube.

Šíri sa správa, že
Zobraziť galériu (3)

Ministerstvo tieto informácie odmieta. "Rezort obrany sa ostro ohradzuje voči týmto informáciám. Nejde o žiadnu novinku, ktorá by akokoľvek súvisela so situáciou na Ukrajine, alebo kdekoľvek vo svete. Odopretie mimoriadnej služby v stave bezpečnosti je možné v zmysle platnej legislatívy už od roku 2005," zareagovala pre Topky hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Ako by to bolo v prípade vojny?

Rezort obrany potvrdil, že takýto stav je v platnosti už od roku 2005, ale nevzťahuje sa na obdobie krízovej situácie, napríklad aj vojny.

"V zmysle zákona môže občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinnosť odoprieť v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby, ak je v rozpore s jeho svedomím, alebo náboženským vyznaním. Občan môže takéto vyhlásenie podať v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť a v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti. Takéto vyhlásenie sa ale nevzťahuje na obdobie krízovej situácie (núdzový stav, výnimočný stav, vojnový stav, vojna)," potvrdila nám informácie hovorkyňa.

Vojna? Nie v našom mene

Ďalšiu iniciatívu proti vojne vyvíjajú aj známe osobnosti zo Slovenska. Pod nemecký protivojnový apel "Kríza na Ukrajine: Ďalšia vojna v Európe? Nie v našom mene!" sa aktuálne podpísal aj bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster. Pre TABLET.TV to potvrdil spisovateľ Jozef Banáš, ktorý výzvu prostredníctvom svojej internetovej stránky propaguje na Slovensku. Na výzvu, ktorú je možné nájsť na internetovej stránke Die Zeit, ho upozornili dlhoroční priatelia z Nemecka, kde v minulosti pôsobil ako diplomat.

"Pán prezident mi povedal, že je to veľmi dôveryhodná výzva, lebo medzi nemeckými signatármi sú osobnosti, počnúc bývalým prezidentom Romanom Herzogom, bývalým kancelárom Gerhardom Schröderom, asi piatimi premiérmi krajinských vlád, bývalým ministerským predsedom Lotharom de Maiziére, ktoré on osobne pozná a vie, ako im záleží na pokoji a mieri v Európe," komentoval Schusterovo rozhodnutie pred pár dňami Banáš.

Dodal, že ho e-mailom kontaktujú ďalší ľudia zo Slovenska, ktorí sa chcú pripojiť. "Mne osobne sa prihlásilo okolo 40 ľudí," povedal s tým, že ďalší Slováci sa prihlasujú k výzve priamo v Nemecku, kde ju už podporilo takmer 40.000 ľudí.

V Česku podľa Banáša rozbehol iniciatívu na podporu tejto výzvy na svojej stránke na sociálnej sieti hudobník Daniel Landa. "Určite chceme všetci žiť v mieri. Neznášam, keď sa ľudia vyhrážajú, a už vôbec nie zbraňami. Takže preto som to podpísal," povedal pre TABLET.TV jeden zo slovenských signatárov výzvy, spevák Peter Lipa.

Médiá v Nemeckej spolkovej republike 5. decembra zverejnili protivojnový apel šiestich desiatok významných osobností na čele s exprezidentom Romanom Herzogom a bývalým kancelárom Gerhardom Schröderom. Pod manifest s názvom "Kríza na Ukrajine: Ďalšia vojna v Európe? Nie v našom mene!" sa podpísali aj slovenské osobnosti, spisovatelia Jozef Banáš a Anton Hykisch, bankár Imrich Béreš, poslanec Jozef Mikloško a spevák Peter Lipa.

Osobnosti podpísané pod výzvou varujú pred nebezpečenstvom vojny s Ruskom a žiadajú nastolenie novej politiky uvoľnenia napätia v Európe. „Nesmieme vytláčať Rusko z Európy. Bolo by to historicky nerozumné a nebezpečné pre celý svet,“ uvádza sa v dokumente, ktorý na jednej strane kritizuje ruskú anexiu Krymu, na druhej strane však upozorňuje na to, že ak Európska únia, USA a Rusko „neskoncujú s katastrofálnou špirálou hrozieb a proti-hrozieb“, môže sa to skončiť vojnovým konfliktom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu