Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf SDKÚ Frešo rozposlal všetkým členom strany emotívny list: Toto sme chceli, páni?

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pavol Frešo dnes všetkým členom SDKÚ poslal list. Po dramatickom sneme v Senici je to prvýkrát, čo prehovoril. Predstavil dve alternatívy, ktoré stranu čakajú. Jednou z nich je aj pokračujúca neschopnosť a vnútorné boje. Zároveň sa obul do poslanca Viliama Novotného. Toto im odkázal!

Dva scenáre

Frešo v liste hovorí o dvoch alternatívach. Buď sa strana vydá cestou zákulisných dohôd alebo cestou atraktívnej alternatívy. "Po Kongrese som dostal od vás, našich členov množstvo podporných stanovísk v zotrvaní na ceste, na ktorú sme sa v Senici spoločne vydali. Viem, že to nebude ľahké, no dostali sme sa do bodu, v ktorom sa SDKÚ-DS musí rozhodnúť, akou cestou sa vydá."

Pre stranu je zničujúce, keď rôzne frakcie vystupujú pokrytecky na tlačovkách raz za a raz proti predsedovi.

"Okrem toho sme verejne pozorovali, ako sa čelní predstavitelia strany v rozpätí niekoľkých hodín dokázali ukázať na tlačových konferenciách najskôr s predsedom a potom proti predsedovi. To je pre každú stranu zničujúce. Je to len zbytočným pokračovaním zlého obrazu strany z minulosti. Toto sme naozaj chceli?" napísal emotívne predseda strany.

Útok na Novotného

Obul sa aj do vyzývateľa Novotného. Ten sa podľa neho nedostal ani len do košického mestského zastupiteľstva. Aj preto ho v Senici odmietli.

"Donedávna sme mali za podpredsedu Viliama Novotného, ktorého nezvolili ani len do mestského zastupiteľstva v našich pravicových Košiciach. Pritom jeho priamy  a dlhodobý politický oponent je už dnes primátorom  a opäť jedným z favoritov na tento post v metropole východu. Ako je to možné? Tento model však Kongres v Senici odmietol. S týmto musíme v strane definitívne skoncovať."

Namiesto upokojenia situácie a jasného signálu pre voliča sa jeho oponenti snažia zvolávať schôdze, ktoré majú Freša odstrániť. "Odkazujem im, páni neustúpim ani o krok."

Babitzovú nechceli

Rebelom v strane sa nepáčila ani Babitzová, bývalá riaditeľka rádia. "Nepodporili ani voľbu generálneho sekretára a ani nádejnú novú podpredsedníčku pani Babitzovú, hoci sa všetci na ich zvolení spoločne dohodli."

Infiltrácia zo Smeru

Kritizoval aj spolčovanie sa so Smerom. Namiesto funkcionárov je potrebné prijať ľudí s víziami, ktorí sú nezaťažení vnútrostraníckymi intrigami.

"Mrzí ma, že do najvyššieho vedenia nemali funkcionári  problém nominovať primátora Hriňovej pána Horníka, ktorého aktívne podporuje strana Smer. Podpredseda SDKÚ-DS nominovaný s podporou Smer-u? Aj toto sme odmietli. Dnes je každému jasné, že nepotrebujeme vo vedení profesionálnych funkcionárov, ale ľudí s víziami nezaťažených vnútrostraníckymi intrigami," reaguje Frešo v liste.

Boj o hodnoty proti Ficovi

Spochybnená zahranično-politická orientácia Slovenska, stredná vrstva pod tlakom a justícia na kolenách. To sú najvážnejšie problémy, ktoré treba riešiť. Predseda SDKÚ burcuje, aby proti zlej politike Smeru zdvihli zástavu a išli do boja.

"Dnes, keď Smer spochybňuje zahranično-politickú orientáciu Slovenska, dnes, keď je stredná vrstva pod obrovským tlakom zo strany vlády, dnes, keď máme justíciu na kolenách a hlavne dnes, keď väčšina slušných voličov má pocit, že ich nemá kto zastúpiť, musí SDKÚ-DS zdvihnúť zástavu, prijať výzvu a ísť do boja."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu