Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Učitelia chcú ochranu aj mimo školy, rezort už chystá zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Učitelia potrebujú ochranu aj mimo pracoviska, hovorí viceprezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Miroslav Sopko.

"Stáva sa napríklad, že dochádza ku konfliktom s rodičmi, ktorí prispejú niečím škole a na základe toho majú pocit, že budú mať vplyv na to, ako sa bude pristupovať k ich dieťaťu," dodáva. Pedagógovia preto chcú mať istotu, že ich zákon pred takýmto konaním ochráni. Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) už avizoval, že to bude riešiť. "Nechceme byť niečím viac. Vieme, že rešpekt si treba vydobyť svojou prácou a snažením sa. My chceme len prostredie, kde by sme mohli vykonávať našu prácu v pokoji," dodáva viceprezident SKU.

O téme ochrany učiteľov už šéf rezortu školstva rokoval s učiteľmi aj školskými odborármi. "Zhodli sme sa na tom, že urýchlene pripravíme legislatívu, ktorá rozšíri ochranu učiteľa pred akýmkoľvek atakom zo strany či už žiakov, alebo rodičov," hovorí Pellegrini. Ministerstvo z nich však nechce robiť verejných činiteľov, pretože to so sebou prináša aj iné komplikácie, ktoré by mohli pedagógom skôr uškodiť. Napríklad keby sa dopustili niečoho nezákonného, ako verejným činiteľom by sa im znásobovala trestná sadzba. V zákone by však malo byť definované, že ak niekto verbálne alebo fyzicky zaútočí na učiteľa, a to nielen počas vyučovania, ale aj doma v jeho voľnom čase, čeliť bude takým sankciám, ako keby zaútočil na verejného činiteľa. 

O zmene postavenia učiteľov a ich ochrane sa nehovorí prvý raz. Naposledy chcel o možnostiach ich ochrany v rámci novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch diskutovať Pellegriniho predchodca a spolustraník Dušan Čaplovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu