Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo školstva chce podporiť status učiteľov v spoločnosti

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Postavenie učiteľa v spoločnosti by sa mohlo v budúcnosti posilniť. Minister školstva Peter Pellegrini hľadá spôsob, ako posilniť status učiteľa bez toho, aby sa pedagógovia stali verejnými činiteľmi.

"Pán minister Pellegrini chce nájsť také riešenie, aby učitelia neboli klasifikovaní ako verejní činitelia, ale aby zároveň mali dostatočnú ochranu," uviedla hovorkyňa ministra školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako vysvetlila, v prípade útoku na učiteľa, by sa takýto útok bral s rovnakou vážnosťou ako útok na verejného činiteľa. "Aj toto opatrenie by malo posilniť status učiteľa a jeho postavenie v spoločnosti," doplnila.

O posilnení statusu učiteľov sa hovorilo aj v minulosti. Napríklad počas štrajku učiteľov v roku 2012, kedy vláda ponúkala učiteľom status verejných činiteľov. Odborári vtedy uviedli, že zavedenie tohto inštitútu si vyžaduje odbornú diskusiu. V roku 2009 chcel z učiteľov spraviť verejných činiteľov aj vtedajší minister školstva Ján Mikolaj. Učiteľom vtedy nakoniec v zákone o pedagogických zamestnancoch pridelili status chránenej osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu