Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Most opäť navrhuje trestanie majiteľov, ktorých psy bezdôvodne zaútočia

Predseda strany Most-HÍD Béla Bugár vystúpil ako hosť počas ustanovujúceho snemu strany Sieť.
Predseda strany Most-HÍD Béla Bugár vystúpil ako hosť počas ustanovujúceho snemu strany Sieť. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd opäť navrhuje trestať majiteľov, ktorých pes bezdôvodne napadne človeka a ublíži mu. Novelou Trestného zákona chce zaviesť novú skutkovú podstatu trestného činu ublíženia na zdraví.

Trestného činu by sa podľa návrhu Mosta-Híd dopustil ten, kto inému, čo aj z nedbanlivosti, ublíži na zdraví tým, že ako majiteľ psa nedodrží povinnosť danú zákonom a v dôsledku toho jeho pes bezdôvodne niekoho pohryzne alebo poraní. "Cieľom je postihnúť páchateľov v postavení osôb zodpovedných za psa, následkom konania alebo opomenutia ktorých dôjde k ublíženiu na zdraví inej osoby," vysvetľujú predkladatelia návrhu.

Most-Híd navrhuje aj upraviť niektoré podmienky na držanie psov. Bugárovci chcú, aby vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov mohla len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii. Mala by byť povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá.

Opozičná strana sa o trestanie majiteľov psov, ktoré bezdôvodne zaútočia a ublížia iným, pokúšala už niekoľkokrát, dosiaľ neúspešne. Svoj návrh predložila aj vláda, následne ho však stiahla. Počítal so zoznamom nebezpečných plemien. V hre je aj návrh z dielne poslancov Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu