Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matica slovenská nesúhlasí so vzdelávacou stratégiou strany Most-Híd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Matica slovenská nesúhlasí so vzdelávacou politikou, ktorú strana Most-Híd predstavila vo svojom strategickom materiáli s názvom Občianska vízia 2016. TASR o tom informovali Marián Tkáč, predseda Matice slovenskej, a jej správca Maroš Smolec.

Podľa nich prezentovaná programová vízia ide proti zámeru zvyšovať kvalitu slovenského školstva. Nestotožňujú sa najmä s uvedenými požiadavkami: vytvorenie regulačného prostredia, ktoré podnecuje a podporuje autonómny samorozvoj, absolvovanie prvých osem tried každým dieťaťom v mieste svojho bydliska v materinskom jazyku, posilnenie siete vzdelávacích inštitúcií s vyučovacím jazykom maďarským od materských škôl až po školy vysoké, obnovenie siete inšpektorov národnostného školstva či vytvorenie národnostného výskumného a rozvojového centra. "Nie sú to občianske, ale len národnostné požiadavky," uviedli Tkáč a Smolec.

Takéto požiadavky podľa ich slov nemajú za cieľ zabezpečiť menšinám, predovšetkým tej maďarskej, prístup ku kvalitnému vzdelaniu, ale len ich separáciu. Zamedziť majú aj prístup k uplatneniu sa členov menšín na slovenskom trhu práce.

Matičiari preto upozorňujú na škodlivosť takejto vzdelávacej stratégie. Informujú aj, že zavedenie ďalších študijných programov na vysokých školách v Komárne a Nitre v maďarskom jazyku je horším i nákladnejším riešením, ako v rámci spolupracujúcej Európy podporiť štúdium takýchto záujemcov na univerzitách v Maďarsku.

"Matica je zo zákona povinná posilňovať vzťahy kultúr, občanov hlásiacich sa k národnostným menšinám so slovenskou národnou kultúrou a jej cieľom je vzájomné porozumenie všetkých občanov Slovenska. Keďže tomu má slúžiť aj rast kvality vzdelávacieho systému na celom Slovensku, na kolokviu usporiadanom 28. mája 2014 vo Fiľakove sa konštatovalo, že takému cieľu by lepšie poslúžil návrat školstva do rúk štátu ako jeho prílišná a nákladná decentralizácia," dodali Tkáč a Smolec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu