Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zmeny v zákonoch: Čo všetko chcú poslanci Smeru upraviť?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) opätovne prichádza do parlamentu s návrhom na obmedzenie bilbordov pri cestách. Tento raz novelu stavebného zákona predkladá spolu so straníckym kolegom, poslancom a žilinským primátorom Igorom Chomom. Ústavnoprávny výbor dnes ich návrh odporučil parlamentu schváliť.

Príkladom nedostatočnej legislatívy sú reklamné zariadenia, ktoré nie sú jednoznačne pevne spojené so zemou, čím de facto obchádzajú podmienky a povinnosti stavebného zákona, vysvetlil Choma. Nová legislatívna úprava má podľa neho zaviesť nový pojem „reklamná stavba“, ktorý spresňuje doterajší nejednoznačný výklad pevného spojenia so zemou a zahŕňa už aj informačné, reklamné a propagačné zariadenia, ktoré doteraz neboli stavbami, ale len hnuteľnými vecami, keďže boli upevnené napríklad o betónový kváder.

Návrh tiež sprísňuje zákonnú reguláciu povoľovania vonkajšej reklamy. Taktiež ruší možnosť dodatočného povolenia stavby, čím by sa zabránilo nejednotnému konaniu stavebných úradov. Nová právna úprava taktiež rieši čierne stavby uložením pokuty pevnými sumami, čím sa odstránia viaceré prieťahy vo vymáhaní pokút v odvolacom konaní.

Zásadný rozdiel medzi novým návrhom a pôvodným návrhom zákona Zmajkovičovej je v tom, že nová právna úprava neráta s vytvorením tzv. ochranných zón. Hlavným cieľom pôvodného návrhu z roku 2012 bolo totiž obmedzenie umiestňovania informačných, reklamných a propagačných zariadení. Návrh mal presne vymedziť, kde nie je možné umiestňovať tieto zariadenia, teda kde to zákon výslovne zakazuje.

Novela poslancov Smeru-SD čiastočne definuje pásmo, v ktorom sa sprísňujú podmienky pre umiestnenie reklamných stavieb. Týmto pásmom je priestor mimo obcí a miest pri diaľniciach, cestách pre motorové vozidlá a cestách I. triedy, ktoré sú medzinárodným cestným ťahom. Toto pásmo má byť 100 metrov od cesty.

Ústavnoprávny výbor odobril odškodnenie pre vojnové siroty

Vojnové siroty sa zrejme dočkajú finančného odškodnenia. Počíta s tým zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD, ktorý dnes ústavnoprávny parlamentný výbor odobril.

Odškodnené by mali byť podľa poslancov Smeru-SD deti tých, ktorí sa ako príslušníci československých zahraničných a spojeneckých armád, alebo ako účastníci domáceho protifašistického a protinacistického odboja v rokoch 1939-1945 zúčastnili na protifašistickom a protinacistickom boji za slobodu a demokraciu na Slovensku a následne padli či boli popravení.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona o poskytnutí jednorazového finančného príspevku tzv. vojnovým sirotám, je zámer učiniť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja," odôvodňujú predkladatelia. Priznávajú, že ich zákon bude mať v prípade schválenia negatívny vplyv na štátny rozpočet.

Smer-SD chce zakázať ťažbu zlata kyanidovým lúhovaním

Vládny Smer-SD chce zakázať ťažbu zlata metódou kyanidového lúhovania. Vyplýva to z novely banského zákona, ktorú dnes ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu schváliť. Pôvodne podľa návrhu poslancov za Smer-SD Jany Laššákovej, Jána Senka, Michala Bagačku a Emílie Müllerovej mala byť ťažba kyanidovou metódou možná iba v prípade, že ju v referende podporia občania obcí dotknutých území.

Smer-SD tak podľa Laššákovej reagoval na situáciu predovšetkým v Kremnici a Detve. Predkladateľ novely Ján Senko dnes na výbore vysvetlil, že po diskusiách so samosprávami a príslušnými štátnymi orgánmi predložia pozmeňujúci návrh, podľa ktorého bude ťažba zlata metódou kyanidového lúhovania zakázaná a nebude sa dať povoliť ani referendom. Poslanec Smeru-SD dodal, že firmy ťažiace zlato si budú musieť hľadať inú technológiu ťažby.

Úspešní paralympionici by nemali prichádzať o kompenzačné príspevky

Úspešní paralympionici by už nemali pre odmeny za svoje športové úspechy v reprezentácii prichádzať o kompenzačné príspevky. Počíta s tým novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne Smeru-SD, ktorú dnes odobril ústavnoprávny parlamentný výbor.

Sociálni demokrati pripomínajú, že ocenení športovci sú často poberateľmi peňažných príspevkov na kompenzáciu. Vzhľadom na súčasný zákon však môžu byť tieto príspevky znížené alebo o ne môžu športovci prísť práve pre odmeny za športové úspechy v reprezentácii. Táto odmena sa totiž započítava do príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Poslanci Smeru-SD to chcú zmeniť.

"Je potrebné prijať zmenu zákona o peňažných príspevkoch, podľa ktorej sa ich odmeny za dosiahnuté športové výsledky na týchto hrách, nebudú považovať za príjem na účely peňažných príspevkov na kompenzáciu, t. j. nebudú mať vplyv na poskytnutie alebo výšku peňažných príspevkov," vysvetľujú sociálni demokrati.

 Na výbore zaznela otázka, či by nebolo dobré rozšíriť okruh reprezentantov s hendikepom aj na iné súťaže, nielen na paralympiádu a deaflymiádu. Anna Vitteková zo Smeru-SD poznamenala, že preverí, či úspešní reprezentanti z iných súťaží dostávajú odmeny, ktoré im ohrozujú príspevky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu