Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ministri obrany V4 podpíšu memorandum o spoločnej bojovej skupine

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Minister obrany SR Martin Glváč dnes odcestoval do Maďarska na dvojdňové stretnutie ministrov obrany krajín V4. Šéfovia rezortov obrany okrem iného podpíšu memorandum o porozumení k príprave spoločnej bojovej skupiny, ktorá bude pre Európsku úniu v pohotovosti v prvej polovici roku 2016.

"Verím, že počas rokovania potvrdíme spoločné odhodlanie napredovať v reálnych projektoch. Samozrejme budeme hovoriť aj o aktuálnom dianí na Ukrajine, ktoré je príkladom toho, ako sa neustále vynárajú nové druhy bezpečnostných výziev. V tomto prípade v našom bezprostrednom susedstve," povedal minister Glváč. Témou rokovaní bude aj rozvoj spoločných spôsobilostí, obstarávanie, obranný priemysel, spolupráca v oblasti vzdelávania, výcviku a cvičení.

V piatok (14.3.) sa ministri stretnú aj s partnermi v rámci regionálneho zoskupenia Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC), čiže so šéfmi rezortov obrany z Rakúska, Slovinska a Chorvátska. Budú sa venovať bezpečnostnej situácii na Ukrajine a Balkáne, záverom decembrovej Európskej rady, ako aj iniciatívam rozvoja obranných spôsobilostí v rámci CEDC. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu