Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mimoriadne stretnutie V4 a Nemecka: Lajčák rokoval s partnermi o Ukrajine

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O situácii na Ukrajine rokoval včera v Budapešti na mimoriadnom rokovaní šéfov diplomacií krajín Visegrádskej štvorky (V4) a Nemeckej spolkovej republiky podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Ako informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, ministri diskutovali o možných krokoch, ktoré by mohli viesť k upokojeniu súčasnej situácie. Zároveň sa zhodli na tom, že v danej situácii nie je iná možnosť, než prijatie ďalších sankcií, o ktorých by mala rozhodnúť nadchádzajúca Rada EÚ pre zahraničné záležitosti, ktorá zasadá v pondelok 17. marca.

Predsedovia vlád, predsedovia parlamentov a ministri zahraničných vecí V4 prijali v uplynulých týždňoch viacero spoločných vyhlásení. Šéfovia diplomacií krajín okrem toho v listoch adresovaných vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej a komisárovi pre rozširovanie Štefanovi Fűlemu vyzvali na urýchlenie prípravy podpisu Asociačnej dohody EÚ s Ukrajinou. 

Rovnako Medzinárodný vyšehradský fond z iniciatívy predsedov vlád krajín V4 mobilizuje prostriedky, aby ešte v priebehu tohto roka zvýšil podporu Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu