Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lipšic: Vzdali sme sa nároku na podiel v SSE v prospech finančnej skupiny

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štát zastúpený Ministerstvom hospodárstva (MH) SR sa vzdal nároku na získanie 49-% podielu v Stredoslovenskej energetike (SSE), a to v prospech finančnej skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH). Tvrdí to nezaradený poslanec a líder hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic.

"Štát sa musel vzdať tohto oprávnenia, tohto nároku na lukratívnu časť firmy, aby ju mohol prihrať finančnému žralokovi," uviedol dnes na brífingu v Bratislave Lipšic v súvislosti so zistením, že 30. septembra tohto roka minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) podpísal novú akcionársku zmluvu medzi štátom a budúcim majiteľom menšinového balíka akcií SSE, firmou EPH.

V novej zmluve štát podľa neho "hanebne vyhlasuje", že Fond národného majetku (FNM) a MH SR sa neodvolateľne a bezpodmienečne vzdávajú všetkých svojich práv vyplývajúcich z akcionárskej zmluvy, ktoré by zabránili EPH nadobudnúť akcie SSE.

"Všetko, čo je ziskové, prihráva Ficova vláda finančným skupinám a všetko stratové necháva, aby zaplatili obyčajní ľudia, aj v Slovenskom plynárenskom priemysle, aj v Stredoslovenskej energetike. Bežným ľuďom pritom vyťahuje z vrecka peniaze za najdrahší plyn, ktorý ponúka SPP. Vláda Roberta Fica garantuje najvyššie ceny plynu pre občanov a najvyššie zisky pre finančné skupiny," vyhlásil Lipšic.

Druhou rovinou pri predaji podielu v SSE je podľa Lipšica fakt, že akcie nadobudne finančná skupina, nie v odbore podnikajúca subjekt. "Z tohto pohľadu podiel, ktorý v SSE vlastnili Francúzi (Electricité de France, pozn. red) boli ľudia z energetického odboru, kým finančné skupiny nie sú ľudia od fachu. Sú to skupiny, ktoré vycicajú zdravú časť podniku a nechajú zvyšok tak," dodal poslanec.

Lipšicove vyjadrenia k SSE zavádzajú verejnosť, ide o politické divadlo

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR považuje dnešné vyjadrenia nezaradeného poslanca a lídra hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniela Lipšica za politické divadlo a absolútnu neznalosť problematiky. Uviedol to v reakcii hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Lipšic dnes vyhlásil, že štát zastúpený MH SR sa vzdal nároku na získanie 49-% podielu v Stredoslovenskej energetike (SSE) v prospech finančnej skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH).

Lipšic však podľa Jurikoviča zavádza verejnosť tým, že uvádza kombináciu faktov, ktoré sa chronologicky absolútne vylučujú. Za akcionárskou zmluvou, kde štát stratil predkupné právo, zodpovedá podľa neho aj Lipšic ako člen vlády v čase, kedy sa časť SSE privatizovala.

"V akcionárskej zmluve príde k presnému vymedzeniu spoločností spadajúcich do hlavnej skupiny SSE (Stredoslovenská energetika a Stredoslovenská energetika – Distribúcia), v ktorých bude mať štát kvalitatívne vyššie kontrolné oprávnenie a spoločnosti spadajúcich do skupiny SSE (vybrané dcérske spoločnosti SSE), kde budú upravené princípy zastúpenia v orgánoch spoločnosti a vymenované transakcie, ku schváleniu ktorých je nutný súhlas štátu," spresnil Jurikovič.

Štát podľa neho získa nové predkupné právo pri predaji akcii zo strany EPH. Podľa doterajšej akcionárskej zmluvy nemal štát vplyv na to, kto sa stane jeho spoluakcionárom v SSE a nemal ani možnosť požadovať prevod akcii patriacich EdF (Electricité de France, pozn. red) na štát za rovnakých podmienok, za ktorých ich EdF prevádzal na EPH.

"Príde k nahradeniu konceptu strategického plánu, ktorý bol predchádzajúcim akcionárom využívaný na obchádzanie pravidiel corporate governance konceptom strategického plánu a ročných operatívnych plánov. Zároveň príde k rozšíreniu a spresneniu okruhu vyhradených záležitostí, ktoré vyžadujú súhlas zástupcov štátu, napríklad hmotné investície, akvizície nových projektov, urovnanie súdnych sporov, zamestnanecká politika a zadlžovanie spoločnosti. Predstavenstvo bude mať exekutívnu povahu, to znamená, že nebude prichádzať k prenášaniu kompetencií predstavenstva na generálneho riaditeľa, a teda k obchádzaniu princípov corporate governance," dodal Jurikovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu