Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prišiel ako politik, odišiel ako učiteľ: Z Pašku je čestný kazašský profesor!

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

ASTANA – Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) si z pracovnej návštevy kazašskej metropoly prinesie domov netradičný darček, čestný profesorský titul. Prevzal si ho dnes na pôde Euroázijskej národnej univerzity (ENU) v Astane. Na pamiatku dostal k titulu aj profesorský talár.

"Takáto pocta sa neodmieta, je to zaužívaný zvyk na tejto významnej Euroázijskej univerzite," poznamenal po prevzatí titulu. Na univerzite vystúpil pred študentmi a učiteľmi, s ktorými diskutoval na rôzne témy. Dominovali otázky týkajúce sa Európskej únie. "Otázky boli zaujímavé, niekedy ma aj zaskočili, najmä úrovňou znalosti o Európe. Človek by čakal, že tá koncentrácia bude smerovať skôr k ich domácej problematike alebo k Euroázijskej únii," uviedol Paška.

Účastníkom diskusie odpovedal napríklad na otázky integrácie EÚ. Kriticky vníma správanie sa eurolídrov v súvislosti s politickou úrovňou integrácie. Podľa Pašku by si únia mala vyjasniť, čo vlastne chce. "Pre mňa je dôležité stanovenie si cieľa. Či chceme mať z únie mocnosť, alebo nie, alebo sa budeme hrať na výrazne silné národné štáty," poznamenal.

Euroázijská národná univerzita je uznávané výskumné, spoločenské a kultúrne centrum. Založená bola v roku 1996 dekrétom kazašského prezidenta N. A. Nazarbayeva. Hlavným dôvodom založenia tejto školy bola myšlienka Euroázijskej únie. Univerzita sama iniciovala proces vedúci k dosiahnutiu tohto cieľa.

Predseda parlamentu odcestoval s delegáciou na pracovnú návštevu Kazachstanu v pondelok (10.6.), v krajine zostane do štvrtka 13. júna. Okrem hlavného mesta Astany navštívi aj Karagandu. Paška už absolvoval niekoľko rokovaní s predstaviteľmi štátu, ďalšie ho čaká v stredu 12. júna. Okrem toho má otvoriť slovensko-kazašské fórum.

V posledný deň pracovnej návštevy Kazachstanu sa šéf parlamentu s delegáciou presunie do Karagandy, kde sa stretne s guvernérom Karagandskej oblasti Baurzhanom Tujtejevičom Abdiševom. Spoločne navštívia vojenský cintorín Spassk a položia vence k pamätníku Slovákov – obetí stalinizmu a k spoločnému pamätníku. Paška sa s delegáciou chystá aj do rímsko-katolíckej katedrály Fatimskej Panny Márie, kde sa má stretnúť s krajanmi a predstaviteľmi náboženskej obce. Následne má predseda NRSR s delegáciou odletieť späť do vlasti, kam sa má vrátiť vo štvrtok podvečer (13.6.).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu