Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Matovičovci vyzývajú ľudí na spojenie síl: Bojujme proti korupcii

Helena Mezenská
Helena Mezenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO vyzýva všetkých občanov na spojenie síl v prospech ozdravenia spoločnosti od korupcie. Ako na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásila poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská, korupcia je choroba spoločnosti a nevytvára dobrý základ pre jej zdravé fungovanie a progres.

"Naša spoločnosť je už dlhodobo chronickým pacientom a potrebuje akútne ošetrenia. O korupcii sa veľa hovorí, ale málo sa pre odhaľovanie korupčných škandálov na najvyšších miestach urobilo. Vyšetrovanie Gorily je pre mňa dôkazom, že terajšia vláda nemá úprimný záujem o odhaľovanie a odstránenie korupcie," povedala.
      
OĽaNO chce proti korupcii bojovať návrhom zákona o podpore, ochrane a odmene bojovníkov s korupciou, ktorým sa bude parlament zaoberať na aktuálnej schôdzi. Z právnej normy vyplýva, že oznamovatelia korupcie by mali mať nárok na finančnú odmenu, ochranu aj štátne vyznamenanie.
      
Zákon, ktorý má ochraňovať oznamovateľov korupcie predložil aj líder KDH Ján Figeľ, pričom parlament ho v máji poslal do druhého čítania. Poslanec Ján Mičovský (OĽaNO) však tvrdí, že návrh Obyčajných obsahuje všetko, čo iniciatíva KDH, plus množstvo vecí na vyše.
      
Podľa návrhu OĽaNO každému, kto sa postaví proti korupcii, patrí vysoký spoločenský status, ochrana a vysoká pozornosť. "V tomto zákone jednoznačne bojujeme nielen s korupčnými trestnými činmi, ktoré pozná náš Trestný poriadok, ale bojujeme aj s nekalými praktikami, ktoré nie sú trestnými činmi, ale spôsobujú škody," uviedol Mičovský.
      
Ochrana oznamovateľa má byť založená na tom, že má v rámci pracovno-právnych vzťahov právo požívať cez Inšpektorát práce maximálnu ochranu a v rámci Trestného poriadku zase ochranu v podobe utajenia či zmeny identity. "Ak bude zamestnávateľ podozrivý z korupcie, bude monitorovaný a bude musieť chrániť nielen oznamovateľa korupcie, ale všetkých zamestnancov," zdôraznil.
      
Odmena má byť dvojakého typu. Buď to bude odmena paušálna vo výške päťnásobku minimálnej mzdy, alebo odmena podielová, teda 30 percent zo zachráneného množstva štátnych peňazí. V každom prípade nebude automatická a oznamovateľ o ňu bude musieť požiadať.
      
Oznamovateľ má byť pritom odmenený aj morálne. OĽaNO navrhuje, aby každoročne mali títo ľudia možnosť získať od prezidenta SR štátne vyznamenanie. Oznamovateľ korupcie má mať aj možnosť získať bezplatnú právnu pomoc, ak sa ocitne v problémoch. Poslanci OĽaNO pripomínajú, že v korupčných kanáloch na Slovensku sa ročne stratí minimálne 500 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu