Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kaliňák obhajoval hlásenie pobytu: Pokuta maximálne 33 eur!

Robert Kaliňák na tlačovke. Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák na tlačovke. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štát nebude automaticky pokutovať ľudí za to, že si nesplnia povinnosť nahlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí, vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák. „Nemáme to záujem kontrolovať, človek tým spôsobuje škody sám sebe,“ povedal na dnešnom brífingu, kde vysvetľoval novelu zákona o hlásení pobytu a registri obyvateľov. Z nej vyplýva povinnosť nahlásiť ohlasovni v mieste trvalého bydliska plánovaný pobyt v zahraničí, ktorý presiahne tri mesiace. Novelu schválil parlament vo štvrtok a vyvolala vo verejnosti kritické reakcie.

Podľa Kaliňáka sa stáva, že ľudia odídu na dlhšie mimo Slovenska a po návrate sa sťažujú, že štát zanedbal niektorú povinnosť voči nim ako napríklad doručovanie pošty či poskytovanie dávok. Uviedol prípad, keď si istá osoba pred vycestovaním požiadala o zmenu mena. Keďže jej úrady vyhoveli, no nevedeli o jej pobyte v cudzine, cestovné doklady sa osobe medzičasom zneplatnili. „Chceme, aby si občan uvedomil, že je to dobré. Ak to nespraví, je to na ňom, ale potom sa nemôže sťažovať,“ vysvetľoval minister.

"Obviňovať túto administratívu tohto ministerstva, že chceme niečo monitorovať alebo zakazovať alebo obmedzovať je obrovským príkladom politickej demagógie a ukazuje sa obrovská neznalosť predovšetkým poslancov Slobody a solidarity, ktorí jednoducho slovenské predpisy a európske predpisy neštudujú," vyhlásil Kaliňák. Dodal, že v tomto prípade nejde o žiadnu šikanu alebo byrokraciu, ale o to, aby štát mohol so svojimi občanmi komunikovať aj keď sú v zahraničí.

Kaliňák obhajoval hlásenie pobytu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ako príklad uviedol situáciu, keď občan po návrate domov zistil, že nemá majetok, pretože bol exekvovaný. Keďže štátu nenahlásil, kde sa bude nachádzať, nemal mu kam doručiť informáciu o tom, že jeho majetok podlieha exekúcii. "Keby sa bol býval nahlásil, mohol dostať presnú informáciu v mieste svojho pobytu a mohol sa adekvátne brániť," povedal Kaliňák. Pripomenul, že ustanovenie o nahlásení pobytu v zahraničí dlhšom ako 90 dní bolo v zákone aj doposiaľ, rezort však podľa ministra chcel túto povinnosť zvýrazniť.

Pokuta hrozí podľa Kaliňáka v prípade, že nastane nenahlásením pobytu škoda. Výška sankcie je maximálne 33 eur. Kaliňák tvrdí, že za toto pokutu doteraz nikto nedostal. Vo väčšine prípadov, keď sa ľudia po návrate sťažujú, ľudia uznajú, že to bola ich chyba, mienil.

Kaliňák pripomenul, že novela zákona o hlásení pobytu mala za cieľ vytvoriť legislatívne predpoklady na zavedenie služby, ktorá občanom umožní prihlasovanie a odhlasovanie z pobytu prostredníctvom využitia internetu. Vzniknúť by mal aj register fyzických osôb, vďaka ktorému by občanom stačilo nahlásiť zmenu svojich údajov orgánu verejnej správy iba raz. Pre ostatné úrady by jeho údaje boli prístupné z tohto registra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu