Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zvolenská: O kúpe Dôvery som nerokovala

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) podľa vlastných slov zatiaľ neabsolvovala žiadne stretnutie, na ktorom by sa rokovalo o možnom predaji súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Vyhlásila to v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Reagovala tak na informácie zverejnené tento týždeň denníkom Hospodárske noviny, podľa ktorých sa postoj Penty k predaju Dôvery zmenil a skupina by ju bola ochotná predať štátu za sumu 400 až 450 miliónov eur. Denníku to mal prezradiť zdroj z prostredia spoločnosti, Penta tieto informácie oficiálne poprela.

"Vôbec sme ešte neoslovili žiadnych zástupcov súkromných zdravotných poisťovní. Kým nevieme, o čom rokujeme, je to predčasné. Oslovíme ich hneď potom, ako nezávislý poradca určí cenu," avizovala dnes v tejto súvislosti Zvolenská. To môže trvať ešte niekoľko mesiacov, momentálne sa ešte len pripravuje verejné obstarávanie na výber znalca.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) oponuje zámeru vlády vytvoriť na Slovensku unitárny systém zdravotného poistenia. Vyvlastnenie alebo kúpa súkromných zdravotných poisťovní totiž bude podľa neho stáť stovky miliónov eur, ktoré ak sa aj vrátia na prípadných úsporách v systéme, bude to trvať desiatky rokov. "Za ten čas môžete zachrániť mnoho životov a mnoho ľudí môže byť zoperovaných," upozornil.

Pripustil, že v Európe sú štáty s pluralitným aj unitárnym systémom zdravotného poistenia. Pripomenul však, že na Slovensku bol v minulosti zvolený určitý model a ešte stále nefunguje úplne naplno, preto je chybou ho teraz meniť. "Keď sme sa pred desiatimi rokmi rozhodli, že ideme budovať tento systém a urobili sme mnoho krokov, prečo sa chceme vrátiť z pol alebo trištvrte cesty, všetko zbúrať a budovať všetko nanovo? Možno sa to jedného dňa vráti, ale má to teraz zmysel?" spýtal opozičný poslanec.

Ministerka zdravotníctva s ním nesúhlasí a tvrdí, že prípadné náklady na vznik unitárneho systému sa vzhľadom na očakávané výrazné úspory vrátia oveľa skôr. "Zdravotníctvo nemôžete postaviť na zisku. Nie je z toho žiadne pozitívum a neuveriteľne sa plytvá, je to predražovanie systému," zdôraznila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu